måndag 10 december 2007

Fs + Obs = särbon med samsyn

Fs och Obs ligger väldigt, väldigt nära varandra i flera enskilda sakfrågor. Inte så konstigt att en del Fs:are och Obundna nu flaggar för ökat samarbete mellan de två opposiitonspartierna - samarbete ger oss större möjligheter att förverkliga just de frågor som vi ser lika på.

Däremot är vägen till samboförhållande och giftermål lång. Danne Sundman (Obs) uttryckte sig nyligen skeptiskt på radion om 'giftasplanerna' och jag håller med - åtminstone fram tills efter nästa val. Men vi bör ändå göra det bästa möjliga av nuläget.

Att Fs och Obs skulle smälta samman är inte omöjligt på lång sikt, men det är inte realistiskt fram tills nästa val. Det bästa vi kan göra just nu är att som skilda partier med affektioner för varandra (särbo) börja samarbeta i enskilda sakfrågor. Om det går bra och om vi dessutom kan visa åt våra väljare att vi genom samarbete kan nå positiva resultat, så ser läget helt annorlunda ut. Men låt oss tills vidare ta det varsamt och lära känna varandra ordentligt innan vi tar nästa steg...

Vi är två partier med samsyn i flera sakfrågor, men olika sätt att bedriva politik. Det finns en del Fs:are som menar att vi har att lära av hur de Obundna bedriver sin politik, och de kanske har att lära av oss också? Det bästa vi kan göra nu är att koncentrera oss på de gemensamma sakfrågor vi faktiskt har - och lära känna varandra bättre genom gemensamt oppositionssamarbete!

P.S: Obunden samverkan...? Frisinnad samling...? Allborgerlig samsyn...? Ålands högerparti? Ålands moderater? Åländska folkpartiet? ;)

Inga kommentarer: