I förrgår, när jag cyklade hemåt i duggregnet fick jag plötsligt se en äldre, rullstolsbunden kvinna med bara ett ben sitta vid vägkanten. Jag blev så häpen att jag bara måste stanna och fråga "Allt väl?". Här följde en intressant diskussion.
- Joo, allt e väll så väl som de kan vara - i den här åldern. Synd bara att man ha blivi så kollig på äldre dar.
- Har de blivi värre på sista tiden?
- Nä... egentligen har de väl varit ganska på samma nivå de senaste åren. Men de e ingen som vill prata med en när man har blivit så här och nog förstår man ju det... men vems pojk e du då?
Sådär pratade vi på, ända tills färdtjänst-taxin rullade fram. Ut kom en butter man som utan att säga ett ord rullade in rullstolen i taxin och körde iväg. Kvinnan pratade oavbrutet medan mannen rullade in henne. Kanske hade han dålig dag - vad vet jag - men ändå! Hur mycket besvär är det att prata några ord med en äldre, ensam människa som man har fått ansvaret för en stund? Inte bra.
Mycket av äldreomsorgen handlar om att fördela resurser och uppnå olika mål - till exempel det berömda 90%-målet om att 90% av alla som fyllt 75 år ska ha möjlighet att bo i eget hem. Ett eftersträvansvärt mål som följs både i Finland och på Åland. Ett annat exempel - I Ålands troligen mest auktoritativa dokument om äldreomsorgen (Slutrapport från arbetsgruppen med uppdrag att utreda äldreomsrogen) finns målet att Gullåsen ska utvecklas till geriatriskt sjukhus ( s. 32).
MEN: Det finns så mycket som vi som medmänniskor kan göra som varken kostar särskilt mycket tid eller andra resurser.
Det kan handla om en fixar-Malte som kan hjälpa äldre att ta ner saker från hög höjd eller annat som blivit svårt med åren. Det kan också handla om en så enkel sak som att lyssna eller prata. Bara att ringa en äldre släkting och höra hur han/hon mår kan blåsa bort ensamheten för en stund.
Ett annat tänkvärt exempel finns i "Förslag till Folkhälsoplan för Jomala kommun" som antogs av Jomala kommunfullmäktige den 11.12.2007. I den finns några intressanta idéer - bland annat en så enkel sak som att uppmuntra piggare äldre att besöka äldre som är mindre pigga. Ingen universallösning, men en intressant idé, eftersom många äldre har bra förutsättningar att förstå andra äldre medborgare och deras behov.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar