tisdag 27 januari 2009

Lobgesang II

I går var vår första "tuttiövning", med alla stämmor närvarande. Så småningom börjar helt nya tankar infinna sig: vad tusan tänkte kompositören när han vred till den här satsen? Och vad för slags själslandskap kan frambringa en så här skruvad upptakt? Och så vidare. Börjar med andra ord så smått bli intresserad av vad den här Mendelsohn riktigt var för en person. Nån som vet?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jasså. Tyvärr är jag inte så bra på mendelsson. Känner bara till de gamla klassiska kompositörerna Trams, Trizst och Pendelsson. på tal om klassisk musik, inte råkar du ha Сергей Васильевич Рахманинов och hans verk "The Bells" i din samling? Internet är ett verk för kunskap om Mendelsson, Hade bara en komposition av honom i min samling. Och sen har han ju gjort intågsmarschen för bröllop då två åsnor gifter sig. Fantastiskt att så många väljer den då de tågar in.

Wille sa...

Hm, nej - hade dessvärre inte Рахманинов i samlingen, men hittade "The Bells" på YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=SGG59cTk-es&feature=related

När vi nu ändå pratar excentriska kompositörer - har du sett filmen "Taking sides" (2001) som handlar om kompositören Wilhelm Furtwängler? Filmen handlar om "avnazifieringen" av Tyskland efter II världskriget och om de personer som fick i uppdrag att avgöra om Furtwängler var nazist eller inte. Riktigt spännande film.