I dagens Ålandstidning kan man läsa om Sjölund och Manelius som lämnat Obunden samling och börjat samla ihop understöd till ett "invandringskritiskt" parti. Artikeln innehåller flera kufiska påståenden. Men låt det först bli sagt: Det är OK att debattera och ha åsikter om invandringspolitik. Det finns alltid någon eller några som bestämmer hur många som får komma in i Finland. Och det är legitimt att ha en åsikt om detta. Hur mycket arbetskraftsinvandring behöver vårt samhälle? (WV: Rätt mycket, med tanke på befolkningsstrukturen). Hur många flyktingar ska vi ta emot? (WV: Minst dom som landet åtagit sig genom flyktingkonventioner plus så många som vi klarar av). Det är en diskussion som handlar om både moral och nationalekonomi.
Det som INTE ÄR OK är när man kommer med svepande påståenden om hela folkgrupper och deras egenskaper. Det är inte bara fel mot individerna i den gruppen, det kan vara kränkande för hela gruppen.
- Det finns en överdriven tolerans i alla partier. Invandrare kritiseras aldrig, oberoende av vad de gör (ÅT 16.2 sida 4)
En invandrare får förvisso inte kritiseras för att denne är invandrare. Det är inte invandringskritik, utan invandrarfientlighet. Som invandrare kan man inte heller göra någonting åt det, annat än genom att utvandra. Vilket verkar vara precis vad många "invandringskritiska" vill.
- Alla vet vilka grupper man inte vill ha hit, tillägger Jack Sjölund
Om det är någon särskild nationalitet som Sjölund avser förblir osagt. Men påståendet är ändå lite intressant. Om vi inte begränsar invandringen enligt nationalitet, hur är det då med yrkestillhörighet ifall vår arbetsmarknad har ett skriande behov efter svetsare? Det är vanliga begränsningar t.ex. i USA. Hur är det med kriminalitet? Om vi inte vill ha kriminellt belastade invandrare, hur ser vi då på t.ex. oliktänkare från diktaturer?
Sjölund och Manelius uttrycker också oro för att "den åländska invandringspolitiken eskalerar". Vi har idag över 80 nationaliteter på Åland. Det är mestadels små grupper människor från världens olika hörn. Svenska är det naturliga gemensamma språket och det finns - tills vidare - inga ghetton där t.ex. bara Nordkurdiska skulle talas.
Med tanke på hur vår befolkningsstruktur och arbetsmarknad ser ut, lär Åland fortsätta att vara ett mångnationellt samhälle med många berikande kontakter utåt. Det ska vi vara glada för. Vi kommer att få ta emot flera människor utifrån. Det är dock inte bara den inflyttade som ska "integrera sig", det är också de mottagande som måste jobba med sig själva. Men det blir lättare när vi redan har lite erfarenheter av det.
2 kommentarer:
Visst har vi vuxit ifrån den här typen av resonemang nu? Det som inte är "ok" är att behandla enskilda människor illa oförskyllt, bara för att de tillhör en viss grupp. Däremot får man givetvis göra statistiskt grundade generaliseringar om grupper, och särskilt politik som rör grupper, annars kan vi inte ägna oss åt politik alls. Vissa individer stärks och uppnår fina livsresultat trots eller tack vare hiskeliga hemförhållanden och hemska övergrepp, ändå förstår alla och en var att en roll för politiken är att försöka göra barns liv bättre och fria från övergrepp.
Med svenska erfarenheter i bagaget vill jag lova dig att talet om värdegrund och tankar om människovärde aldrig får likställas med öppna gränser och storskalig invandring. Det tåget har nu nått slutstationen, och det är dags att återgå till andra former av internationell solidaritet. Vill Åland, Finland eller Sverige hjälpa finns det miljoner människor i flyktingläger som behöver resurser - utbildning, ekonomiska subventioner eller medicinska insatser. Det kan de få, till en bråkdel av de oerhörda kostnader som vidare flyktinginvandring till Norden för med sig (redan innan vi börjar räkna med de oerhörda sociala och mänskliga kostnader som invandringen fört med sig för bland annat Sverige, vars politik nu paralyseras av en debatt som "rasisterna" förvisso förvärrat, men som politiker och media ytterst ansvarar för). Dags för en vuxen form av internationell solidaritet, utan invandring av dagens typ. Alternativet är en framtid ingen av oss vill ha.
Jag måste säga att det var klokt skrivet av mig själv för fyra år sen :) Så nej, jag har inte ändrat uppfattning särdeles mycket i just den här frågan. Invandring på Åland är fortfarande mycket mer av en möjlighet än ett hot.
Skicka en kommentar