fredag 5 juni 2015

Historien om Göta Nordberg

Bästa lumparlänningar, det är en stor dag.


Allt började i Lumparland c 1970. Då kom det ett lag (sociallag) i Finland att alla kommuner skall ha hemsystrar. Lumparlands första hemsyster heter Göta Nordberg. Hon hade fått sin utbildning på yrkesskolan i Mariehamn. (Det var då brist på hemsystrar eftersom enda svenskspråkiga utbildning var i Borgå landskommun i Hindhår Folkhälsans regi. Så att flickorna inte behövde fara till Hindhår ordnades en kurs här) Det var långt före vårdinstitutet.

Göta arbetare 10 år i kommunen. Hon cyklade på åren innan hon hade råd att köpa en bil.

Det fanns inte dåligt väder.

Arbetsuppgifterna var att se att de gamla hade varor hem ved in och vatten både in och ut. Dessutom var det så att behövdes hemsyster i ett barnfamilj så hade de förtur. Endera sköta barnen, hushållen, husbonden eller att gå och mjölka. Som avbytare, alltså. Ännu 1981 fick hemsystrarna genomgå ladugårdspraktik.  

Sysslorna var många och oftast var hemsystern den enda länken ut till samhället för flera äldre. Till hemsystersysslorna hördes också att skotta snö och få hål i brunnarna när isen hade lagat en lock ännu på åttiotalet. El eller rinnande vatten fanns inte i alla hus utan att tala om toaletter, det var hinken som gällde.

Det var tuffa tider för Göta.

1981 slutade Göta och Lil Strandholm-Karlsson började samma år. Då hade Kapellhagens första hyreshus byggt och då kunde de som inte hade tvättmöjligheter hemma komma och bada hit. Bastu, tvättstuga och ett litet samlingsrum med ett minikök var början till servis på detta hus samt hemvårdens "kansli"

1983 blev norra ändan av detta hus färdig och då hade kommunen två radhuslägenheter färdiga, sammanlagt 11 lägenheter. Det var många pensionärer som flyttade in och de kunde bo vägg i vägg både med ungdomar och barnfamiljer.

Om och till byggnader har det varit två sedan 1980-talet.  Drömmen att komma till matsalen från lägenheterna innervägen har ju funnits länge. Södra ändan av huset fick korridor för fyra lägenheter 1998 och de sista två lägenheter 2013. Ungefär på den tiden började kommunen också ge den lagstadgade avlastningen till närståendevårdare, dygnet runt.

Nu har den gamla drömmen blivit verklighet: alla de äldre har en gång från lägenheterna till de allmänna utrymmen och personal finns det på plats dygnet runt.

Vi från landskapsregeringen är glada över att Lumparlands kommun tagit detta framsynta beslut. Det effektiverade serviceboendet är ett viktigt steg framåt för landskapets äldreomsorg. Det är viktigt att du ska kunna bo så mycket hemma som du bara vill, i din hembygd.

Tack för ordet. 
 
Jag förklarar härmed Lumparlands nya effektiverade serviceboende, nya Kapellhagen öppnat.



Inga kommentarer: