tisdag 22 januari 2008

Det gick åt skogen i snusfrågan...

I dagens Tidningen Åland fanns en bild på en beklämd kommundirektör från Eckerö och en uppgift om att Eckerö kommun förlorar 200000 € i intäkter. Jag förstår honom fullständigt. Alla anställda på båtarna kommer nu att betala skatt till Sverige istället för hemkommunen på Åland/staten. Lägg till att alla PAF:s spelautomater ombord måste rivas ut. Kan man säga det på något annat sätt än att det har gått rejält åt skogen med hela snusfrågan?

Medan Roger Jansson fortfarande satt i riksdagen var en grupp åländska studerande på besök i riksdagen. Roger jämförde då finländska brukssamhällen som förlorat sin fabrik med hur det skulle gå om Åland förlorade sin sjöfart. I den finländska bruksorten skulle man omedelbart märka att det gick åt skogen för hela kommunen, medan man på Åland skulle börja känna av konsekvenserna först på lite längre sikt - färre rederier, färre jobb, färre skattebetalare. En långsiktig, mörk spiral.

Det politiska Åland står nu inför en av sina största utmaningar någonsin. Lagstiftarna i lagtinget har gjort vad dom kan, med tanke på de begränsningar som EG-rätten uppställer. Rederierna har visat stort tålamod och gjort vad de kunnat. Nu är det upp till landskapsregeringen att, tillsammans med samtliga partier, jobba stenhårt med finska staten, EU, rederierna - alla - för att få bort snusförbudet som snedvrider konkurrensen och hotar hela den åländska ekonomin på lång sikt. Det här är inte bara en stor utmaning - för landskapsregeringen är det dessutom en unik chans att verkligen bli hela Ålands landskapsregering.

Inga kommentarer: