onsdag 18 februari 2009

Medling i Bosnien

Jobbet rullar på och det har varit rätt få kvällar utan program. Nu är det plötsligt sportlovsvecka och takten har varvats ner lite. Nästa vecka blir det medlingsseminarium i Bosnien - det gäller ett EU-stött seminarium i den lilla bosniska staden Ključ (http://www.kljuc.ba). Där ska jag förhoppningsvis lära mig lite mer om medling bland unga med olika kulturella bakgrunder - något som kan behövas på vår ö med över 70 olika nationaliteter ;)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och vad lärde du dig då? =)

Wille sa...

En del :) På seminariet fanns medborgarorganisationer som arbetar för unga - ifrån hela Europa. Vi blev bombarderade med medlingsteori, medlingsfilmer och hade också praktiska s.k. konfliktsimulatorer. Sen fick vi träffa representanter för bosniska medborgarorganisationer och fråga ut dem om på vilket sätt de främjar försoning mellan folkgrupperna i sitt arbete. Bosnien är ett fascinerande och konfliktfyllt land. När man kör längs med landsvägarna ser man röda dödskalleförsedda varningsskyltar för minor och övergivna husruiner med kulhål. Bredvid en ruin kan det sen stå ett fullkomligt nyrenoverat, modernt hus. Massor av Bosnier jobbar i Österrike eller Tyskland och skickar hem pengar till sina släktingar - och i synnerhet Österrikiska banker och butikskedjor har investerat hårt i Bosnien. Det är helt klart ett tillväxtområde som blickar framåt och aktivt vill glömma allt som hände för 15 år sen. Men konflikter finns det. Bosnien är uppdelat i två republiker med varsin president - och så finns dessutom den bosniska presidenten. Dessa tre presidenter är sällan överens om någonting, så den som får fatta beslut är ofta den EU-utsedde "höge representanten".
Bosnien har med andra ord en rätt snårig väg att gå fram till ett eventuellt EU-medlemskap.

En annan intressant sak som händer i regionen är gränskonflikten mellan EU-landet Slovenien och ansökarlandet Kroatien - en konflikt som möjligen kommer att medlas av Nobelfredspristagaren Ahtisaari.

Wille sa...

...och här finns en reserapport från resan (på engelska)

http://www.peace.ax/images/stories/pdf/willebosnien.pdf