onsdag 23 september 2009

Ungdomslotsar & Katapult

Den här veckan har varit en s.k. grön vecka - den veckan då europaparlamentarikern besöker hemmaplan. Under veckan har jag varit på Åland och träffat åländska tjänstemän och politiker. Det är inte bara viktigt att hålla kontakten hemåt - det är enormt viktigt att prata med dem som befinner sig närmast verkligheten. Som de åländska fiskarena vi träffade i slutet av sommaren.

Imorgon ska jag och Carl Haglund möta åländska ungdomslotsar, de som jobbar närmast de arbetslösa unga på Åland. Vi kommer att samlas i ungdomsprojektet Katapults nya lokal på Neptunigatan 39. Med på mötet är också några tjänstemän från landskapsregeringen och AMS som finns i nätverket kring Katapult, ungdomslotsarna och de arbetslösa ungdomarna.

Arbetslösheten är på stigande i Europa, nu också på Åland. Arbetslösheten bland dem som är under 25 år har stigit från 4,1 % till 6 % på ett år. De åländska ungdomslotsarna är en del av EU:s arbetslöshetsförebyggande åtgärder, i och med att de finansieras med medel från Europeiska Unionens socialfond. En av frågorna som intresserar mig är hur ungdomslotsarna ser på den stigande ungdomsarbetslösheten på Åland. Hur ser den ut i deras ögon? Hur tydligt märks den i deras arbete? Är det i själva verket gymnasielöshet det handlar om? Lär bli en intressant förmiddag.

Inga kommentarer: