fredag 8 november 2013

Tillsammans är vi starka



Det åländska politiska landskapet är fascinerande. De opinionsmätningar som publicerats efter valet 2011 talar sitt tydliga språk. Nuvarande landskapsregering har lyckats med något sällsynt inom åländsk politik: Hade det varit val idag, så hade ålänningarna inte bara gett regeringspartierna förnyat förtroende utan mera stöd än i valet 2011. Enligt Ålandstidningens valpejling är det dessutom moderaterna som stått för ökningen. Vi har varit och är tacksamma för detta förtroende. Det sporrar oss att arbeta ännu hårdare för Åland.

Vi som är yrkespolitiker ser nu hur det rör på sig rejält. Den största orsaken är det aviserade samgåendet mellan de Obundna och Moderaterna, men delvis också ordförandevalet i Centern. Vi ser hur centerpartister kommer till oss, hur några av de våra lämnar oss och hur ÅF:are och liberaler kommer till oss. Kort sagt: Det rör på sig åt alla håll. Mycket.

Varför har vi och de Obundna beslutat oss för att gå samman? Det enkla svaret är: Tillsammans är vi starka. Då de Obundna i tiderna grundades var skillnaden mot dåvarande FS enorm. För sex år sedan skrev jag denna bloggpost där jag konstaterade att vi nog närmat oss varandra mycket, men att vi fortfarande är för olika för ett samgående. Med åren har partierna ideologiskt närmat sig varandra ännu mer, så mycket att våra valteser år 2011 var nästan identiska. Också i partikultur är vi mera lika än någonsin. Tittar man på våra styrkor och svagheter ser man en 'perfect match'. Vi är olika starka i olika kommuner. Det enas styrka är struktur, det andra är bra på att nå med sitt budskap. Det enas paradnummer är budget, det andras är självstyrelsepolitik.

Till valet 2015 kommer vi att presentera ett starkt lag med ny politik och nya idéer för Åland. Och en ny logotyp. Men vi går inte omkring och tror att 4+4 mandat automatiskt blir 8. Valet 2015 blir avgörande för vad ålänningarna anser om Ålands nya borgerliga parti. Vi kommer att arbeta hårt för att visa oss värdiga ålänningarnas förtroende - och i slutändan är det du som avgör.

P.S: För exakt ett år sen ringde en journalist och frågade rakt ut om M och Obs har "en gemensam linje i fråga om skärgårdstrafikens tidtabeller". Jag tänkte till 2 sekunder, och svarade ordagrant 'nej i just den frågan har vi faktiskt inte det'. Jag hade kunnat fortsätta meningen med '...men nog i alla andra frågor'. Journalisten var inte intresserad av att veta mera, utan tackade artigt för sig. Den stora frågan hos oss har alltså inte varit "hur vi lyckades hålla samgåendet hemligt", utan "hur har det åländska medielandskapet undgått att se alliansen mellan våra partier ända sedan valet 2011?"


Inga kommentarer: