fredag 30 september 2016

Fokus på rätt saker

Centerns ordförande Jörgen Pettersson kritiserar idag landskapsregeringen, i ett häpnadsväckande debattinlägg, för att vi "fokuserar på fel saker". Centerordförande beskriver vad landskapsregeringen fokuserar på, dvs. lägger ord i vår mun. Låt mig, med egna ord, berätta vad det är vi fokuserar på. Det är framför allt två stora saker (och flera mindre saker):

1) Att få ekonomin i balans och
2) Förändra dagens kommunstruktur i en hållbarare riktning.

Hur tacklades dessa två frågor under föregående mandatperiod?

1) Regeringens sista budget (2016) hade ett underskott på 17,6 miljoner euro. Jag satt själv med i den förra regeringen och såg vart det barkade. För ett år sedan gick jag ut i media för att offentligt berätta åt ålänningarna om hur dåligt det står till och vartåt det barkar. Att vi är på väg in i en situation med ett hållbarhetsunderskott på 20 miljoner och att detta hotar hela den åländska välfärden. Vi moderater anser fortsättningsvis att det är rätt fokus att se till att den åländska välfärden står på stabila ben och att nuvarande regeringsprogram förverkligas. Hur ställer sig oppositionspartiet Centern till detta?
Den som läser Centerns budgetmotioner kan konstatera att de konsekvent går ut på att vi ska spara mindre och att 17,6 miljoner i underskott nog inte var så farligt i alla fall. Det står i skarp kontrast till vad två andra oppositionspartier uttalat, nämligen Ålands framtid och Obunden samling som flera gånger meddelat att de ser situationens allvar och stöder åtgärderna för att få en ekonomi i balans.

2) Så länge centern satt med i regeringen var det omöjligt att ens prata om att förändra kommunstrukturen. Vi förändringsvilliga partier tryckte därför på för att enskilda sakområden istället skulle samordnas. Dessa initiativ (utom KST) sköts i regel ner, en efter en. Infrastrukturområdet var för krångligt att samordna. En samordning av byggnadsinspektionen kunde inte diskuteras. En samordning av det kommunala brand- och räddningsväsendet "saknade parlamentariska förutsättningar". Nu när "centerpropparna" är borta har vi äntligen ett flöde i processerna och det flödet avser vi presentera närmare i en plan till lagtinget i oktober. Vad hörs från centerhåll? Jo, att Sottunga är Finlands bäst skötta kommun och att de (gissningsvis) borde få lån i stället för det stöd som de kommer att beviljas för att säkerställa äldreomsorgen för Sottungaborna. Tror det är viktigt att minnas att en kommuns främsta funktion är att trygga kommuninvånarnas sociala rättigheter. Det är det kommunen finns till för. När kommunen inte klarar av detta är det läge att se över strukturerna, för att människan, kommuninvånaren inte ska bli lidande. Sottunga måste nu antingen begära pengar eller höja det kommunala skatteöret till uppskattningsvis 50% för att kunna ta hand om sina äldre. Det är inte hållbart och inte heller värdigt. Sottunga har ett exceptionellt starkt föreningsliv och tredje sektor, vilket är jättebra. Men inte är det sunt när lagstadgade rättigheter och kommunal basservice börjar bedrivas med frivilligkrafter, då kan hela kommunens funktion ifrågasättas, med rätta.

Åland kan bättre! Och oppositionen kan bättre än så här!

4 kommentarer:

Unknown sa...

Tack Ville f
Det är lite tråkigt att du väljer att debattera genom att sätta nedlåtande epitet på tidigare kollegor, som dessutom hjälpt dig som ny minister ganska mycket. För min egen del, och för den delen även för Veronicas del kan jag säga att vi är alldeles lugna. Om du försöker göra en objektiv bedömning av föregående period (vilket jag kan hjälpa till med om det behövs) vet du mycket väl att vi drev stora och viktiga utvecklingsprojekt. Ekonomin har alltid varit en utmaning. Både i goda och dåliga tider. År 2016 är ett tungt år av olika orsaker. Ni gör stor sak av det sk strukturella underskottet. Att landskapet har ett strukturellt underskott är helt sant, men att kvantifiera det till ett bestämt belopp är mycket vanskligt med dagens ekonomiska system (klumpsumman, skattegottgörelsen och spelskatten). När det nu sannolikt kommer in ca12,5 miljoner euro mera än tidigare beräknat i skattegottgörelse kommer det att i betydande grad påverka resultatet och likviditeten för 2017. Underskottet sopas nästan bort och kassan (likviditeten) kan, beroende på hur investeringarna förverkligas och hanteras, i bästa fall t o m lite förbättras. För den skull stöder jag helt att alla verksamheters kostnader skall granska och i mån av möjlighet minskas. Jag hoppas ändå att det fortsatt skall finnas utrymme och ekonomiska resurser till utveckling.
Med vänlig hälsning,
center proppen Roger Nordlund.

Britt Lundberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Britt Lundberg sa...

Ja du Wille. Nu blev det klart varför det inte går så bra för regeringen att få ärenden att gå framåt.

Att först be om hjälp med ett ärende och sen samma dag skriva och kalla dem du vill ha hjälp av för "centerproppar" - för knappast framåt.

Jag jobbar just nu med att lägga upp en strategi för hur "ditt" ärende kunde föras framåt inom mina nätverk. Jag har en del arbete kvar innan jag är klar för idag och dessutom väntar jag på att du ska ringa och rapportera att du gjort klart din del som vi kom överens om, innan jag kan börja ringa och bearbeta. Döm min förvåning när jag konstaterar att du använder din arbetsdag och -tid till att sitta och skriva egna bloggar, medan jag arbetar med ditt ärende!

Vi har åtminstone fått svar på journalisten Kerstin Östermans fråga idag moderatsamlings kommande partiledare - det kan ju inte var du för inget parti kan ha en "dörrstängare" som partiledare.

Regeringen har funnits ett år och det är bra att den äntligen tydligen fått igång arbetet och flödet ska väl förhoppningsvis resultera i att vi har en stor mängd med framställningar som för Åland och utvecklingen och inkomsterna framåt. Det är hög tid för det hävdas att vi har en regering som lyfter heltidslön men jobbar deltid. Ditt inlägg bekräftar tyvärr det.

Wille sa...

Bäste Roger, mitt debattinlägg är ett svar till centerordförande och handlar om två saker regeringen fokuserar på: ekonomi och reformer.

Vad gäller ekonomin verkar vi helt enkelt ha olika uppfattningar. En engångsintäkt på 12,5 miljoner låter inte särskilt betryggande i mina öron, med tanke på hur flitpengen historiskt varierat och ibland gått från 20 miljoner till 3 miljoner på ett år. Lägg därtill att vi båda vill ha en Vårdöbro och det "investeringsberg" som brobyggena ingår i. Det som däremot gör mig trygg är att vi nu verkligen tar tag i det strukturella underskottet så att den åländska välfärden på lång sikt ska stå på stabila ben.

Det raljanta uttrycket "centerproppar" handlar egentligen om en allvarligare fråga. Utöver de "torpederade" reformerna jag räknar upp ovan så kan nämnas att centern tidigt i denna mandatperiod meddelade att man inte kommer att medverka i en jordförvärvsreform. Den processen står nu stilla eftersom den förutsätter 2/3 majoritet i lagtinget. Att centern blockerar det här arbetet innebär att inget alls händer med jordförvärvet under de kommande tre åren, med undantag för smärre förändringar i praxis. Nyligen meddelade man dessutom från centerhåll att man kommer att försöka stoppa en tillfällig sänkning av kommunal rösträttsålder - på prov - och med utvärdering. Att centern satt med i den politiska refernesgruppen och omfattade detta förslag verkar inte spela någon roll.

Det här sammantaget innebär, att om det hade varit val eller regeringskris idag så hade det inte direkt varit någon "rusning" efter att få sitta i samma regering som centern, eftersom varje parti måste ta i beaktande att det innebär inbromsning av reformarbetet. Just nu befinner vi oss i ett brytningsskede, där kommungränserna äntligen börjar diskuteras och moderniseras. Vill centern stå bredvid denna process, eller vill centern vara delaktig i den processen? Det är den riktigt stora frågan. Vill Åländsk center fortsätta ha denna roll, eller är det rentav så att till och med centerfältet börjar se behovet av förändring och att 16 kommuner inte är hållbart på sikt?

Vad gäller regeringssamarbetet i övrigt så har jag inget dåligt att säga. Både du och Veronica är fina människor, inspirerande och har en stor dos humor som gjorde att också de svåra dagarna var lite roligare. Ni var viktiga under första tiden som minister och jag hoppas själv kunna vara så vidsynt en vacker dag, att jag kan hjälpa nya kolleger att komma in i det svåra jobbet som minister. Och visst fanns det också positiva reformer, t.ex. Fastighetsverket.

Med vänlig hälsning,
Wille V: