fredag 25 november 2016

Knark gör dig dum

ÅSUB presenterade igår en färsk undersökning som innehåller många goda nyheter ur ett folkhälsoperspektiv: ålänningarna röker mindre, dricker mindre och brukar generellt sett mindre narkotika än övriga Norden. Men den "dåliga nyheten", som jag ser det är att Cannabisbruk ökar och att attityden mot just Cannabis går i mer tillåtande riktning.

Jag motsätter mig en liberalisering som skulle avkriminalisera eller legalisera Cannabis. Främst för att jag värnar ålänningarnas hjärnceller. En gedigen, men ofta kritiserad sammanställning är folkhälsoinstitutets sammanställning från 2008 (”Skador av hasch och marijuana, en genomgång av vetenskapliga studier publicerade till och med år 2008”). Det finns också andra studier, bland annat en omfattande Nya Zeeländsk som gjordes 2012 angående Marijuanans fördummande effekt. En genomgång och kritik av studien finns på sajten www.livescience.com.

Cannabis’ inverkan på hälsa har studerats i Kanada (Imtiaz, 2016). I Kanada uppskattade man att cannabis hade förorsakat 287 dödsfall, 10 533 förlorade levnadsår och 55 813 levnadsår med funktionsnedsättning. Ställt i relation till Ålands population och med samma nivå av beroende som grundantagande skulle detta på Åland motsvara årligen 0,2 dödsfall, 9 förlorade levnadsår (p.g.a. tidigare dödlighet) och 45 levnadsår med funktionsnedsättning. Å andra sidan har cannabis inte samma inverkan på dödligheten som opiater och andra droger har (Degenhardt, 2013). Hälsoföljderna av cannabis består mestadels av trafikolyckor, lungcancer och schizofreni.

Är då fördumningen permanent eller inte? Därom tvista de lärde ännu. Risken för att fördumningen är permanent har inte lyckats uteslutas av det vetenskapliga samfundet ännu och det är i sig ett kraftigt argument mot liberalisering.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Betyder det att alla som tar droger är dumma i huvudet? ;) Mvh/ Emelie H.

Wille sa...

Hej! Nej då, mitt inlägg fokuserar enbart den fördummande effekt som Cannabis har och som torde vara oomstridd inom forskningen (det man strider om är snarare om fördumningen är permanent eller inte). Vad gäller andra droger så måste jag läsa på mer innan jag uttalar mig. Med vänlig hälsning/ Wille V:

AWallander sa...

Hade varit intressant att se en forskning ifall att kriminalisera drogbrukare gör större påverkan på brukarnas liv än själva drogen. Eftersom drogerna är olagliga måste man oftast gå mycket farligare vägar för att få tag på substanserna än ifall de var lagliga. Langarna och producenterna kan ju i princip banka ut sina produkter med vad som helst.

Värt att betänka är även dessa "spice"-produkter som tidigare var populärt pga att cannabis var olagligt. Dessa ledde ju till att ett stort antal gick bort. Förmodligen en drastiskt större del än vad cannabis-rökning hade gjort ifall den var laglig. Om man räknar ifrån dina siffror hade 95 personer dött av cannabis i Sverige under samma tidsperiod som din studie i Kanada. Samtidigt visades spice finnas i 30 obduktioner under 2014 och 24 under 2015.

Utöver detta har även cannabis bevisats kunna samarbeta med opiater för att förbättra behandlingen mot kronisk smärta. Detta leder även till minskat bruk av dessa opiater (som bevisats drastiskt mycket farligare än cannabis) [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22880540] och möjligen 25% minskat antal opiod-överdoser dödsfall [http://www.nytimes.com/roomfordebate/2016/04/26/is-marijuana-a-gateway-drug/overdoses-fell-with-medical-marijuana-legalization]