torsdag 29 november 2007

Finland bäst på utbildning - igen!

Idag publicerades en ny PISA-undersökning från OECD (Organisation for Co-operation and Development). I undersökningen har 15-åringar i 57 olika länder testats på praktisk tillämpning av naturvetenskaper. Liksom i de tidigare PISA-undersökningarna 2000 (läsförståelse) och 2003 (matematik) ligger Finland också detta år på första plats. Denna gång är Finland bäst av 57 länder, följt av Hong Kong och Kanada. Sverige finns på 22:a plats och övriga nordiska länder ännu längre ner. Undersökningens förstahandsresultat finns här

När jag för två veckor sedan var på humanitärrättskurs i Åbo, fanns där en fransk flicka som berättade att hon kommit till Finland endast för att uppleva det "högklassiga finländska utbildningssystemet". Senare mötte jag en tysk (inte kursdeltagare), som sade samma sak. Vi pratar alltså inte om en undersökning som förbigås med en axelryckning och kanske hamnar i papperskorgen, utan om en seriös och prestigefylld undersökning som följs världen över och som globalt stärker Finlands image som ett land med mycket kunnande inom utbildningssektorn.

Det här är någonting som det lönar sig för åländska beslutsfattare att hålla ett öga på. Fördelen med att bo på Åland är som bekant att vi kan plocka det bästa av flera världar och att vi är vana med ett gränslöst tänkande.

Undersökningens kompletta resultat kommer att publiceras den 4 december 2007 här.

Inga kommentarer: