torsdag 22 november 2007

PAF och spelberoende

Ålands Penningautomatförening (PAF) blev nyligen bäst bland åländska företag i Kauppalehtis företagsundersökning - bäst omsättning och nettoresultat. PAF växer så det knakar, bringar hem mycket pengar till det offentliga Åland och ynglar dessutom av sig i form av spelutvecklingsföretag. Det här är anmärkningsvärt, med tanke på en del av bolagets operativa risker. Här kommer kanske läsaren att tänka på den ännu oklara juridiska situationen, vad gäller PAF:s rätt att bedriva internetspel i Finland - men jag vill lyfta fram en annan risk: spelberoendet.

Om vi jämför: På svenska Bingo-lotter finns ett telefonnummer för "dig som behöver hjälp med ditt spelberoende". Finska RAY har dragit igång en mycket finurlig TV-reklam med bastubadande herrar som kastar för mycket bad på stenarna, varefter tittaren får budskapet "Att spela är också kul. Bara man kommer ihåg att sluta i tid".

Det är inte så att Åländska PAF har ignorerat spelberoendet helt - på www.paf.ax finns faktiskt några sidor om
spelberoende och spelansvar. Men spelberoendet kunde tacklas betydligt mer fantasifullt och det verkar inte direkt ha varit bolagets högsta prioritet. Problemet är inte avklarat med en text på hemsidan, även om det lilla som finns nog är välskrivet och informativt. Det finns flera risker förenade med att inte ta itu med problemet ordentligt - etiska, men också marknadsföringsmässiga och juridiska:

- När en slutlig dom avkunnas om PAF:s internetspel i Finland, vare sig det sker i nationell domstol eller i EG-domstolen, kommer PAF:s trovärdighet att oundvikligen tillmätas stor betydelse. Försummelse att allvarligt bemöta problemet med spelberoende kan tolkas som att bolaget inte tar sitt samhällsansvar på allvar och leda till en ofördelaktig dom.

- Rent marknadsföringstekniskt skulle en större betoning av problemet med spelberoende stärka PAF:s trovärdighet som offentligrättslig aktör och förbättra PAF:s offentliga image.

- Slutligen en högst personlig iakttagelse: att ålänningar spelar bort stora mängder pengar på PAF verkar ha blivit vanligare. Bara under den senaste veckan har jag hört om tre olika fall av allvarligt spelmissbruk.

Att PAF uppfattas som en seriös aktör är oerhört viktigt, inte bara för bolaget, utan med tanke på hela Ålands image på lång sikt.

Jag hoppas därför att PAF tar itu med spelberoende på allvar snart - det vinner alla på.

Inga kommentarer: