lördag 21 augusti 2010

Sverige: Ödesvalet 2010

På andra sidan Ålands hav pågår nu en av de politiskt mest spännande händelserna under det här decenniet. Det är val i Sverige den 19 september och det blir i hög grad ett vägval för Sverige. Det handlar nu om mycket mer än vad den enskilde svensken kommer att ha i plånboken - det handlar om förtroendet eller icke-förtroendet för den nya, svenska modell som börjat växa fram under alliansens fyra första år vid makten.

En stor del av debatten har handlat om huruvida Sverigedemokraterna marscherar in i riksdagen eller inte. Idag kan vi betrakta det som ganska säkert att de gör det. Även om partiet inte når upp till fyraprocentsspärren, så har de alla möjligheter att nå upp till över 12% i någon av valkretsarna, varvid de deltar i fördelningen av mandat i den valkretsen - trots 4%-spärren. Men ingen fara. Här finns en plan A, B och C för att hålla SD borta från makten. Både Sahlin och Reinfeldt har upprepade gånger gjort klart att en "dansk modell", där regeringen utövar sin makt med stöd av SD är otänkbar i Sverige. Då är det mest trovärdiga scenariot att miljöpartiet inleder förhandlingar med alliansen. Om inte detta lyckas, så finns det gott om andra modeller - t.ex. blocköverskridande samarbete i vissa avgörande frågor. Som absolut sista nödlösning kan Centern lösgöra sig från alliansen och gå över till det rödgröna blocket. Och det är här kruxet ligger.

Vad händer om Centern och Kristdemokraterna inte når upp över 4%-spärren? Vad händer om Vänsterpartiet inte når upp? Det skulle omintetgöra flera av "planerna". Just nu ligger Centerpartiet och Vänsterpartiet rätt risigt till, men C har traditionellt räddats av borgerligt taktikröstande på valdagen. De borgerliga väljarna har visat sig vara rörliga - inom sitt block. Efter de uppmärksammade påståendena om Sven-Otto Littorin (M) rann flera procent av moderatväljarna över till de andra borgerliga partierna. Och hur går det för Vänsterpartiet? Som parti är V långt ifrån ute ur leken. Partiet har haft en god återväxt med flera karismatiska, unga kandidater - men flera av vänsterväljarna har uppenbara svårigheter att identifiera sig med partiledaren Lars Ohly.

Valkampanjen är nu i full gång - efter en lätt pinsam inledning med överbudspolitik (pensioner, butler på T-banan, etc.) har Alliansen nu gjort ett snusförnuftigt utspel om ekonomisk återhållsamhet i vallöftena. Ska bli intressant att se hur vänsterblocket parerar det. I media har olika avhopp uppmärksammats: Den 5 augusti hoppade 25 miljöpartister i Botkyrka över till allianslägret och bildade gruppen "Gröna för alliansen". Den 19 augusti hoppade Norrtälje-moderaten Lars Sjöblom över till socialdemokraterna med motiveringen att M "saknar social kompetens" och har förstört sjukförsäkringssystemet.

Enligt opinionsmätningarna verkar inte avhoppen ha påverkat balansen mellan blocken. Alliansen har fortfarande en svag ledning - så bortfallet av ett enda småparti kan mycket väl bli avgörande för hela valet år 2010. Mitt favoritscenario vore om miljöpartiet kunde ingå en långsiktig pakt med Alliansen. Det skulle kunna vara inledningen till ett dynamiskt och fruktbart politiskt samarbete för Sveriges bästa.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Wille! Dags för ålänningarna att visa lite praktisk solidaritet med denna världens utsatta. Det finns oändligt många från MENA-regionen som väldigt gärna skulle bosätta sig permanent någonstans i Ålands vackra skärgård. En kulturell och ekonomisk vinstlott för Åland!
Låt dig inspireras av ett kort besök i ex. Rinkeby, Rosengård eller varför inte någon annan av "våra" mångkulturella idyller här i Svea Rike, skrid sedan omgående till verket!
Förutsatt förstås att du lever som du lär och kan slita dig från den skattesubventionerade lyxen i Bryssel.

Mvh Krister Maconi

Wille sa...

Tack för tipsen Krister! Det finns idag ca 70 nationaliteter på Åland som talar ca. 50 språk, också i skärgården. Det är en värdefull sak som vi är stolta över.

Bor för övrigt i en mycket multikulturell del av Bryssel där över hälften av befolkningen har utländsk härkomst - många från Afrika och mellanöstern.

Mvh Wille Valve

Anonym sa...

Vad trevlig, förmodligen på lite lagom småbekvämt avstånd från Matogné. Får verkligen hoppas att du slipper uppleva förnyade raskravaller i "Lilla Afrika" under din sejour i maktens centrum. 153 invandrade brutto till Åland under
2009, säkerligen en majoritet ur den globala underklassen. 0,8% av de utrikesfödda tillhör annat samfund än den Evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Vad var nu ordet igen? Hyck--.
Nåja, får du som du vill kanske ålänningarna får uppleva en hel del "färgstarka" och actionfyllda inslag framledes.

KM

Wille sa...

Hej!
Skulle ha förväntat mig att du hade haft ett bredare positivt, politiskt budskap som du ville nå ut med – något som får svenska folket att inspireras att gå till urnorna och rösta på ditt parti så att det når över 4%-spärren, men jag har uppriktigt svårt att se något sådant här. Det du presenterat ser mest ut att bygga på andra drivkrafter: rädsla och skrämsel, kryddat med en gnutta personangrepp.

Var det Mark Twain som talade om lögn, förbannad lögn och statistik? Hursomhelst: 153 personer invandrade till Åland ifrån "övriga världen" (dvs. utanför Norden under 2009). Det är en bekant siffra, men inte den på 0,8% - så sätt gärna ut sökvägen till den statistiken, om det finns någon sådan.

Bästa hälsningar,
Wille Valve

Anonym sa...

Åland i siffror 2010. Borde väl du känna till. Har kanske en lite annan bakgrund och lite andra erfarenheter än vad du hunnit med. Visst, du kanske får rätt i din vision, men jag betvivlar det starkt och i vilket fall behöver väl du knappast vara med och betala priset ifall det samhällspolitiska experimentet misslyckas. Ta det nu försiktigt med excesserna i Bryssel.

KM