Nu har vi besökt alla åländska skärgårdskommuner. Några intryck:
De sex skärgårdskommunerna är olika. Kökar är inte Brändö, Sottunga går inte att jämföra med Föglö eller Vårdö. På sätt och vis har Geta och Jomala har mera gemensamt än vad två skärgårdskommuner har, bara för att det går en landsväg rakt in till stan från bägge. Det här betyder att vi behöver ta extra hänsyn till skärgårdskommunerna i varje samhällsreform. Ett tankeexperiment: Att slå ihop eller samordna alla faståländska kommuner till en gemensam, ny kommunal nivå skulle kunna ge flera direkta fördelar för utbildnings-, social- och miljösektorn. För en skärgårdskommun ser det annorlunda ut. Delvis ser man samma problem med att ens ärende kan avgöras av en socialnämnd, där en eller fem grannar sitter med. Men vad gäller samordningsvinsterna för servicen finns det invändningar.
Skärgården har särskilda behov, och dessa basbehov behöver garanteras för att en samhällsreform ska kunna bli en framgång i skärgården. En viktig pusselbit finns i att förbättra kommunikationerna i skärgården. Om inte vettiga kommunikationer finns, så är det svårt att alls prata samordningsvinster. Om det däremot finns vägbankar och en vajerfärja till skolan, då kan man börja diskutera. Vi Moderater vill på lång sikt investera 150-170 miljoner euro för att bygga kortrutt, vägbankar och vajerfärjor. Vi ser detta som en viktig pusselbit i att långsiktigt vända befolkningsminskningen som alla skärgårdskommuner utom Vårdö brottas med.
Flera skärgårdsbor har också lyft fram att de som arbetar i skärgården, t.ex. på skärgårdsfärjorna, borde betala skatt i skärgårdskommunerna. En av kommundirektörerna vi diskuterade med vill införa socialskyddsavdrag för företagen i skärgården, för att uppmuntra till företagande. Mycket av förslagen handlar om att få befolkningen att öka, för att uppnå en "självbärande massa". Det här är saker jag noga kommer att begrunda.
Allmänt taget har det gjort gott att besöka skärgårdskommunerna. Det känns inte som att ens perspektiv blivit mindre. Skärgårdsturnén har gett ovärderliga kontakter, input och insikter. För att hela det offentliga på Åland ska kunna dra åt samma håll räcker det inte med att skärgårdens kommundirektörer då och då besöker Mariehamn. Det skulle nog göra gott för många landskapspolitiker och -tjänsteman att arbeta i skärgården, eller bara förlägga fler möten till skärgårdskommunerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar