onsdag 25 april 2012

Dataskydd och biodlingar

Idag debatterade lagtinget Europarådets konvention om skydd för personuppgifter vid databehandling och växtskyddsmedel. Tilläggsprotokollet handlar om tillnärmning mellan EU-rätt och Europarådskonventioner. Dataskyddsprotokollet kom till efter att Europarådet noterat att det råder skillnader i skyddnsivå mellan medlemsstater. Dvs. olika medlemsländer har olika skydd för privatlivet och behandling av personuppgifter. Den här skillnaden kan utgöra ett hinder för "en rad konomiska aktiviteter på gemenskapsnivå" och snedvrida konkurrensen. Vi moderater stöder denna nya, europeiska miniminivå för den enskildes integritet. Mitt anförande finns nedan.

I debatten om växtskyddsmedel lyfte jag fram att lagen är ett positivt steg för vår unika biodling som är mycket mån om att hålla sig varroafritt. Artikel 13 ger möjlighet för landskapsregeringen att utfärda närmare bestämmelser om tidpunkten för besprutning, så att det kan anpassas t.ex till binas flygtider. I lagen om växtskyddsmedel finns också en artikel om att de växtskyddsmedel som testats i ett annat EU-land (t.ex. Sverige) och uppfyller kraven för lagen också ska godkännas i Finland. Det gör det lättare att använda bi-vänliga växtskyddsmedel inom t.ex. äppelodlingen.


"Fru talman, Då Europaparlamentet diskuterade ett avtal om överförande av kreditkortsuppgifter mellan USA och EU redogjorde föredragande för förhandlingarna och konstaterade att det uppstått ett dödläge – USA ville ha personuppgifter från EU utan att EU skulle få personuppgifter från USA. Resultatet blev en invecklad kompromiss där en EU-tjänsteman skickades över till Washington för att på heltid gå igenom de kreditkordsuppgifter som skickades från EU till USA. ”Thereby, we have indeed created the most boring job in the world”, avslutade föredragande.

Fru talman, var går gränsen för hur mycket staten ska få veta om en medborgare? I LL (2007:88) om behandling av personuppgifter inom landskaps- och kommunalförvaltningen finns i 7 § ett förbud mot att behandla uppgifter som berör etnisk tillhörighet, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse. Detta är den gräns som skiljer Åland från Östtyskland. Staten ska inte veta allt. Kanske detta till och med är ännu angelägnare i små samhällen där alla per definition vet allt om alla.

Fru talman, lagtinget kommer att ta ställning till om vi ska ge vårt bifall till ”Tilläggsprotokollet om tillsynsmyndigheter och gränsöverskridande flöden av personuppgifter till konventionen om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter”. Vi moderater värnar den enskildes integritet och den registrerades privatliv, samt grundläggande fri- och rättigheter. Det är därför lätt för oss som grupp att stödja de principer som kommer till uttryck i tilläggsprotokollet – att det ska finnas tillsynsmyndigheter och att gränsöverskridande flöden av personuppgifter endast får ske om det finns en tillräcklig grad av skydd för den avsedda uppgiftsöverföringen.

Frågan som utskottet i princip har att behandla är om dagens nivå av integritetsskydd är tillräckligt. Jag vill inte föregripa den föregående utskottsbehandlingen, men kan konstatera att Åland förefaller stå hyfsat väl rustat, med tanke på vår Datainspektion som inrättades 2009 (2007:89) samt landskapslagarna om behandling av personuppgifter (2007:8).

Ärendet föreslås remitteras till LKU. Detta understödes. Tack för ordet."

Inga kommentarer: