onsdag 27 juni 2012

Klimatförändring

Det är andra dagen på nordvästra Grönland. Intrycken är många. Ohyggliga mängder myggor. Otroligt vackra miljöer. En enorm ö med litet vägnät, där man tar flyg, helikopter eller båt om man nödvändigtvis ska någonstans. Kommunikationerna är ett kapitel för sig. I vanliga fall brukar man landa i ett lands huvudstad. På Grönland går alla internationella flyg till Kangerlassuaq som ligger mitt ute i ingenting med ca. 500 invånare. Därifrån kan man (om väderförhållandena tillåter) ta sig vidare med lokalflyg till huvudstaden Nuuk, Ilulissat eller andra städer.

Vy från Ilullisat.

Ilulissat betyder helt enkelt "isberg" på Grönländska. Och det är precis vad man ser från stan, enorma isberg som flutit ut genom Ilulissatfjorden. Så ska vi åka iväg till inlandsisens kant i helikopter. "Det här är näst sista resan som koptern gör", konstaterar piloten kärvt.


Vi flyger över hisnande landskap.


Efter 12 km är vi framme vid den punkt där man kan se hur inlandsisen övergår i Ilulissat-fjorden. Vår guide berättar att isen flyttats fram och tillbaka under 10.000-tals år. Klimatförändringar sker hela tiden, men det speciella med den nuvarande är att den skett så snabbt. Den här bilden bekräftas överallt på Grönland. Senare, på räkfabriken, berättar ledningen att vattentemperaturen stigit så mycket att räkstammen flyttat norr om södra Grönland. Men klimatförändringen innebär också  möjligheter: Torskstammen har flyttat upp till Grönland, flera otillgängliga områden blir tillgängliga. Och kanske mest kontroversiellt av allt - supermakten Kina knackar på och vill anlägga en gruvkoloni med 3000 kineser vid Nuuk-fjorden. Då vi besöker Grönlands näringsliv konstaterar representanten kort att det är obestridligt att en klimatförändring sker, frågan är snarare varför. 

I just det ögonblicket tänker jag tillbaka på BSPC:s arbetsgrupp för energieffektivitet, där en tysk plötsligt föreslår att klimatförändringen inte alls ska nämnas i arbetsgruppens rapport. Jag blir förbluffad. Klart man kan vara skeptisk till klimatförändringen, men att låtsas som att den inte existerar är inte ansvarsfull politik. Jag tar striden och får med mig gruppen. Klimatförändringen kommer att nämnas i rapporten.


Inga kommentarer: