onsdag 3 april 2013

Anförande om protokollet till Tortyrkonventionen


 
Fru talman,

I vår världsdel är vi rätt förskonade från de företeelser som i folkrätten brukar benämnas tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.
 
Men inte helt. Varken Finlands eller Sveriges sköldar är helt obefläckade i dessa sammanhang Minns till exempel det medialt uppmärksammade fallet Osmo Vallo i Sverige, där en rapport från Sveriges Brottsförebyggande råd (BRÅ) så sent som 2010 slog fast att det onödiga våld polisen använde kan ha orsakat hans död.

I sak tror jag inte det finns en enda ledamot i denna sal som motsätter sig bestämmelserna i ”moderkonventionen” till detta protokoll eller de nya mekanismer som grundas i detta protokoll. Vår ambition måste vara att våra verksamheter fungerar så bra att dessa mekanismer (art. 11) aldrig ska behöva åberopas inom våra behörighetsområden – polis, hälso- och sjukvård, barnskydd eller socialvård. För, fru talman, konventionens tillämpningsområde handlar inte bara om polisbrutalitet – det kan handla om allt från grov mobbning på skolgården till vårdanstalter för mentalt sjuka. I propositionens sida 19 kan vi t.ex. notera att privata ordningsvakter hör till tillämpningsområdet för artikel 4 i protokollet. 
 
Det som kan vara av särskilt intresse för Åland är om samma problematik föreligger, som med det fakultativa protokollet till den s.k. ESK-konventionen. Har också ”moderkonventionen” till detta protokoll satts i kraft i landskapet Åland på vederbörligt sätt? Klart är att det på riksnivå har antagits både en förordning och en lag om ikraftträdande för ”grundkonventionen” den 22 september 1989. Detta är något för det behöriga utskottet att studera närmare. En annan sak värd att studera närmare är att justitieombudsmannens inspektionsverksamhet utvidgas, rimligtvis också på åländsk mark.
 
Fru talman, detta protokoll och särskilt den nationella förebyggande mekanismen stärker förebyggandet av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Protokollet stärker skyddet för de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, värden som vi moderater värnar.
 
Fru talman, moderaterna stöder att lagtinget ger sitt bifall till detta protokoll men vill understryka vikten av att ”grundkonventionen” har satts i kraft i vederbörlig ordning, då detta i ljuset av artikel 27 i protokollet måste betraktas som en förutsättning för att protokollet alls ska kunna träda i kraft i landskapet. Vi stöder att det remitteras till Lag- och kulturutskottet.

Inga kommentarer: