lördag 19 september 2015

Den Stora Strandstädningen

"Plock Åpp" med riksdagsledamot Mats Löfström 

Idag ordnades evenemanget "Plock Åpp!" i Mariehamn. Flera team med blandade politiker plockade Mariehamns stränder rena från skräp. Vi startade på Nabben kl. 11.00. Meningen hade varit att Mats Löfström och jag där skulle ha hållit varsitt kort inledningstal där, men vi skippade det. "Actions speak louder than words", sade vår riksdagsledamot diplomatiskt och det var det lätt att hålla med om. Alltså började vi samla skräp i stället för att prata. Och vi samlade tills vi var klara. Det var riktigt kul. Framför allt för att vi hade tid att diskutera. Till och med på lilla Åland kan politiken ibland vara hektisk och vi ger oss liksom inte tiden diskutera, pga. (tro det eller ej) de allt snabbare puckarna. Men nu hann vi förbättra världen en hel del!

Talar på en liten trälåda om vikten av att plocka upp skräp

Kl 12.00 var det då officiell invigning i Sjökvarteret. Mats höll ett riktigt fint tal som det vore mig förmätet att ens försöka recensera. Så här löd mitt tal:

Bästa vänner,

Idag samlar vi samtidigt skräp i fem länder runt Östersjön - Treimani (Estland), Yyteri (Finland), Ainazi (Lettland), Oxelösund (Sverige)  och Mariehamn (Åland). Vi gör en stor städtalka tillsammans. Östersjöns skräp angår oss alla. Skräp som dumpats i ena änden kan dyka upp i den andra. En del skräp dyker dock aldrig upp, så då får vi dyka ner efter det i stället. Det kommer vi också att göra idag.

MISE och Mariehamns stad kommer idag att våra samarbetspartner när det gäller sorteringskärl och transport av soporna efteråt. Tillåt mig här att ge uttryck för en politisk åsikt: Att politiker samlar skräp är alltid en bra sak. Det är alltid en bra sak. Jag blir varm ända in i hjärtegropen av att se Ålands framtid, socialdemokraterna eller liberaler samla skräp tillsammans. Och idag har vi 3 lag bestående av politiker från olika läger, som förenar sina krafter mot förorening.


Det är samtidigt en fin illustration över vad politik handlar om. Inte om skräp, förstås. Politik handlar framför allt om att tillsammans ta ansvar för våra gemensamma problem. Och vad som förenar politiken med det vi gör idag är att var och en av oss kan göra skillnad. 
Och tillsammans. Gör vi större skillnad.

The Dream Clean Team: Annika Hambrudd (C), Wille Valve (MSÅ) och Göte Winé (S).

Efter invigningen gick startskottet för mitt "Dream Clean Team" att fortsätta städningen i 1 timme till, norr om Sjökvarteret. Vi plockade upp varendaste ett skräp / fimp vi kunde hitta. Vi hittade överraskande mycket mjukplast. Därtill hade vi förbaskat trevligt. Tack Annika och Göte för en riktigt fin eftermiddag!

P.S: Fortsätt att skicka in bilder på städade stränder! Städade skogar, berg och vägrenar är förstås också OK! ;)

Inga kommentarer: