onsdag 2 september 2015

Ordningslagen: en sundare reglering

Lag- och kulturutskottet (LKU) har presenterat ett riktigt bra betänkande kring ordningslagen. Lösningen på den knepiga frågan om alkoholförtäring i tätort har fått en elegant lösning som de flesta kan stå bakom. I landskapsförordning kommer att pekas ut exakt vilka områden som det är tillåtet att inta alkohol, vid behov med tidsbegränsningar. LKU har tydligt inhämtat inspiration från Stockholms stad, som publicerat kartor (för varje stadsdel) i vilka områden det är OK att förtära en öl, antingen dygnet runt eller fram till 22:00.

Det här är åländsk politik när den är som bäst. Bakom kulisserna har vi fajtats så fjädrarna yrt och nu kan vi presentera en lösning som de flesta av oss kan stå bakom. Det är en seger för det sunda förnuftet att vi slipper öda mera tid på att debattera denna fråga och i stället kan rikta in oss på t.ex. budget i balans och det faktum att landskapet har ett uppdämt investeringsbehov på ca. 100 miljoner euro. Och det är en seger för Moderat Samling för Åland att vi lyckats ändra det regelverk vi har idag, som efter fyra års användning inte har fungerat.


P.S: Är för övrigt glad över att tukthuset försvinner från åländsk lagstiftning. På Åland får du idag 4 års "tukthus" om du samlar "beväpnadt manskap", medan motsvarande straff i riket är 1 års fängelse. Å andra sidan är bötesbeloppen nu lägre på Åland under återstoden av året.

Av detta skulle en utomstående möjligen kunna dra vissa slutsatser om det åländska rättsmedvetandet: vi tar synnerligen allvarligt på grova brott (fyra års tukthus!), men kanske lite mindre allvarligt på mindre förseelser. Eller nåt sånt :)

Inga kommentarer: