torsdag 14 mars 2013

Polislagen klubbad, Kroatien nästa



På dagens lag- och kulturutskottet klubbade vi polislagen, som tagit många timmar i anspråk av hörande, studiebesök och avvägningar. Sett till antalet timmar blev det inte särskilt stora förändringar i lagförslaget. Från moderat sida förde jag in ändringsförslag i betänkandet, för att stärka argumenten om överskådlighet. Vi underströk vikten av att lagen måste uppdateras kontinuerligt i fråga om riksbehörighet och att polislagen måste vara korrekt, tydlig och förutsägbar. Vi betonar också vikten av tydliga besluts- och kommunikationsvägar mellan å ena sidan landskapsregeringen och andra sidan den nya styrelsen och polismyndigheten.

En utmaning jag lyfte upp är att den konstapel som vill veta vilken lag som gäller på Åland kan ha betydande utmaningar. En lagbok i pdf-form (med gällande rätt) utkommer vart 4:e år. Och polislagen tenderar att förnyas precis efter att senaste lagsamling kommit ut. Det betyder att en så enkel sak som ikraftvarande polislag kan vara svår att hitta, både i tryckt form och på nätet. Den som lever i Finland har alternativet att ta till den årligen utkommande lagboken eller den elektroniska lagboken FINLEX. Denna möjlighet saknas för åländsk lagstiftning och jag föreslog därför en skrivning om att en kontinuerligt uppdaterad, åländsk lagbok (ÅLEX) kunde vara en beståndsdel i den digitala agenda som landskapsregeringen nu börjar förverkliga. Förslagen gick igenom.



Lag- och kulturutskottet kommer sannerligen inte att sakna utmaningar under våren. Härnäst kommer vi att ta ställning till förnyelsen av tjänstemannalagen och sen Kroatiens inträde i EU.


Inga kommentarer: