lördag 9 augusti 2008

Skarpt läge: Ryssland & Georgien

Har idag bekymrat följt den eskalerande konflikten mellan Ryssland och Georgien över BBC. Nyss kom nyheten om att också utbrytarrepubliken Achasien gett sig in i konflikten. Nu finns det alltså 3-4 separata stridande parter och risken är överhängande för att konflikten eskalerar bortom mänsklig kontroll.

Här hotar en humanitär katastrof med flera civila offer och försämrade relationer mellan de internationella stormakterna U.S.A. och Ryssland. Det finns ändå små strimmor av hopp: Ryssland är inte intresserat av en direkt konflikt med väst, och väst är inte heller intresserat av en direkt konflikt med Ryssland. Det här lägger förhoppningsvis band på kombatanterna. Faran är dock att det går prestige i konflikten, och då blir den ännu mer svårhanterbar.

Det känns otroligt att det ännu på 2000-talet kan förekomma krig mellan två staters reguljära arméer och det här är utan tvekan det allvarligaste som hänt den internationella freden på länge. Samtidigt är det här en hälsosam påminnelse för Rysslands västliga grannländer att stormakten Ryssland inte riktigt resonerar på samma sätt som t.ex. större E.U.-länder. I detta behöver man inte lägga någon värdering om att "vårt sätt att resonera är bättre", det räcker med att konstatera att det är annorlunda.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kan bara lite avmätt konstatera att här fanns ingen terrorism att bekämpa och då ifrågasätts genast krigshandlingarna.För min del ifrågasätts alla krigshandlingar oavsett.
Det skarpa läget grundar sig i att Sydossetien agerar utbrytarrepublik från Georgien
Om det kan man läsa på wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kriget_i_Sydossetien

Oavsett orsakerna så är väpnade konflikter aldrig en bra lösning.