tisdag 11 september 2007

Fs: Höj studiestödet till riksnivå

Frisinnad samverkans studiestödspolitik kan sammanfattas med ett ord: höj!

1) Höj inkomsttaket i studiestödet
2) Höj studiepenningen
3) Höj kraven på studieprestationerna.


Höj inkomsttaket i studiestödet!

Om du heltidsstuderar (44 sp/år) har du rätt till studiestöd om den skattepliktiga inkomsten är högst 760 euro per stödmånad = 6840 € per år. Om du tjänar över detta tak kan två saker hända: antingen blir du deltidsstuderande, varvid gränsen höjs till 1100 € och halva studiestödet försvinner ELLER så blir du återbetalningsskyldig. Detta är någonting som vi inom Fs upplever som orättvist. Jämför detta med finska fastlandet, där det finns ett s.k. fribelopp på totalt 9090 € för 9 månader. Det är fel att straffa driftiga studerande som dessutom orkar jobba vid sidan av sina studier. En del studerande som jag har diskuterat med har till och med konstaterat att dagens låga gräns uppmuntrar till att jobba svart - det sänder med andra ord ut helt fel signaler. En radikal höjning av inkomsttaket (50% eller mer) vore därför önskvard. Detta är också någonting som den åländske fastlandspolitikern Mats Löfström har påtalat i sin blogg:

http://lofstrom.blogspot.com/2006/08/20-hgre-inkomsttak-r-bra-men-50-skulle.html


Höj studiepenningen!

Finlands blågröna regering har länge aviserat att man kommer att höja studiepenningen med 15 % för alla kategorier studerande - sannolikt vid årsskiftet:

http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/opintotuki/?lang=sv

Idag har en åländsk högskolestuderande 266 € i studiepenning, medan en finländsk dito har 259 €. Efter årsskiftet kommer den finske högskolestuderanden troligen att ha 297,85 € i studiepenning, vilket är nästan 40 € mer i månaden än den åländske högskolestuderanden har. Åland har traditionellt haft lite mer i studiepenning än på fastlandet - detta brukar motiveras med Ålands geografiska läge och resekostnader. Det är därför rimligt att den åländska studiepenningen också i framtiden beaktar dessa faktorer. Frisinnad samverkans linje är att studiepenningen ska vara minst samma som på riksnivå och därför höjas med 15 % när studiepenningen höjs i riket.

Höj kraven på studieprestationer!

Inom Frisinnad samverkan, och även bland studerande råder en uppfattning om att kraven på studieprestationer kunde höjas något. Med detta avser jag främst åländska gymnasier och Högskolor. Det är viktigt att våra läroinrättningar håller en internationellt jämförbar standard - särskilt inom våra kärnområden, såsom sjöfarten. Att ställa krav är att bry sig - både om studerandena och skolorna. Det ska kännas meningsfullt att studera på Åland. Den nuvarande undervisningen bör därför ses över.

En annan sak är att det för heltidsstudier på Åland idag fordras 44 studiepoäng per år, medan motsvarande siffra i riket är 45. Dessa siffror är fullständigt jämförbara och jag ser personligen inget akut behov av att ändra på detta. Om man går in för att höja dessa krav bör studiepoängen för heltidsstudier inte vara högre än i riket (45), eftersom det skulle försätta de åländska högskolestuderandena i en svårare sits än de fastländska.

Inga kommentarer: