fredag 21 september 2007

Stabil energi

Ett besök på Kraftnät Åland AB:s joursida ger en tankeställare om hur sårbara vi energimässigt är på Åland idag. Ett exempel:

2004.04.07
Hela Åland utom östra skärgården blev idag onsdagen den 7 april kl.13:49 utan ström efter att dom automatiska skyddena på Sverigekabeln löst ut. Kl. 14:09 kunde vi återigen koppla tillbaka allt i normalläge så att alla fick strömmen tillbaka.

Fasta Åland får idag ström från en kabel ifrån Sverige, med undantag från östra skärgården. Således är vi på fasta Åland rätt så beroende av en enda kabel. Tänk om vi istället hade två kablar – en från väst och en från öst? Det skulle minska vår sårbarhet, bredda våra valmöjligheter och troligen också löna sig. I Finland byggs det idag kraftverk som aldrig förr, vilket på lång sikt lär pressa ner elpriserna i förhållande till Sverige.

Intressant nog kan man läsa i dagens Hufvudstadsbladet (21/9) att de nordiska energiministrarna planerar att dra en ny kabel norr om Åland - förbi Åland, från Raumo till Finnböle i Sverige. Har också förhandlingarna gått Åland förbi?

Fs arbetar också för att bygga ut förnyelsebara energiformer – vindkraft, solkraft och vågkraft. Dessa är mycket goda komplement – men man kan idag inte lita 100% på någon av dem – om vi t.ex. satsar bara på vindkraft och plötsligt har vindstilla har vi problem. I dagsläget borde vi därför satsa på ett brett utbud av energialternativ för att få – stabil energi.

Inga kommentarer: