onsdag 12 september 2007

"Stoppa Ålands framtids framfart!", sade han...

Som kandidat till lagtingsvalet är man naturligtvis intresserad av vad väljarna tänker - vad som bekymrar, inspirerar och irriterar. För att få reda på detta ägnar många kandidater stor uppmärksamhet åt dagstidningarna, andra lyssnar hängivet på landskapsradion. Men det bästa sättet är nog det gamla, beprövade: gå ut och diskutera med väljarna ansikte mot ansikte.

I förrgår åkte jag runt i min hemkommun Jomala för att samla in namn till Fs' valmansförening. Jag passade på att ta upp olika frågor inom kommunal- och landskapspolitken. Särskilt iögonenfallande var att Ålands framtid fortsättningsvis väcker rätt så kraftiga känslor.

"Det gäller att stoppa Ålands framtids framfart", insisterade en väljare. Han undrade också om Fs är för självständighet. På detta svarade jag att vi inom Fs inte delar Ålands framtids vision om ett självständigt Åland. Fs är berett att gå i spetsen för självstyrelseutvecklingen: i vårt valprogram
förespråkar vi ett övertagande av beskattningen i två steg, en självstyrelseramlag som gör det enklare att överta lagstiftningsbehörighet från riket och en egen, parallell sjöfartspolitik. För att driva dessa frågor är vi beredda att samarbeta med alla partier, naturligtvis också med Åf. Vår målsättning är att utveckla självstyrelsen så långt det är möjligt utan att bli en egen stat.

Vad kan man göra som väljare, om Ålands framtid får en att se rött? Rösta. Rösta på vilket som helst annat parti, men gärna på Fs. Vi har ett gediget och genomtänkt valprogram- vi vill skapa ett ett ännu sundare och mer välmående åländskt samhälle att leva i.

Inga kommentarer: