lördag 22 september 2007

Långsiktig kommunalpolitik

"Varför pratar alla bara om lagtingsvalet, när det samtidigt också är kommunalval", undrade en messare i Nyan.
Det är en helt berättigad fråga och det finns flera orsaker till varför det är så.

En orsak är att det på landskapsnivå går ekonomiskt bra för Åland just nu - vi har en stor flitpeng på kommande, nästan alla partier har en vision om hur den kunde användas och Åland växer så det knakar. I kommunerna är det ekonomiska svängrummet betydligt mindre - en kommun som Jomala, med ekonomin i relativt bra skick, kommer under nästa år att få större landskapsandelar för drift av kommunens verksamhet. Fs i Jomala anser att en del av dessa medel borde fonderas, så att vi klarar av att ta hand om vård och omsorg också i framtiden. Med dagens befolkningsutveckling kommer vi snart att stå inför rätt så stora utmaningar - inte minst inom äldreomsorgen, där vår huvuduppgift är att ge våra nära och kära en värdig tillvaro på ålderns höst.

Sparande och gnetande är inte särskilt lockande valbudskap när vi går mot slutet av en högkonjunktur - men det är vad vi måste försöka göra på kommunal nivå för att mer långsiktigt kunna trygga en värdig tillvaro åt våra äldre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kör hårt Ville! gillar ditt initiativ att åka till Åbo. Beträffande studiestödet så skall vi vara bäst i norden, dock så att det är kopplat till prestation. Din slogan att dela ut dryckesflaskor var finurligt!

hälsn Jörgen.S