Hållbarhet
Av hållbarhet följer att valbroschyren förstås var Svanen-märkt och kostade mer att trycka upp. Av hållbarhet följer att en stor del av valkampanjen gjordes med tidningsannonser. Av hållbarhet följer att jag betalade ett åländskt företag för att de skulle söka fram de hållbaraste möjliga produkterna som kampanjmaterial.
Det kan också tilläggas: Jag kan inte själv ta fram tidningsannonser (har ingen AD-kompetens), alltså måste jag hyra folk som kan ta fram annonser. För mig är en viktig princip att bara anlita åländska företag. Min samarbetspartner var April kommunikation. De var oerhört proffsiga och dessutom roliga att jobba med. De två största posterna i kampanjbudgeten var därför "Tidningsannonser" (2775,60) och "Kostnader för planering av reklam" (2512,55).
Långt
Kampanjen startade den 12 juli med en kaffebjudning på Brändö. För mig var det viktigt att ge tid åt kampanjen och besöka så många delar av Åland som möjligt under den. Att jag under valkampanjen var minister i landskapsregeringen gjorde att jag en stor del av min vakna tid var på jobbet och jobbade för landskapet. Under valkampanjen blev jag dessutom pappa. Då ville jag prioritera faderskapet, vilket gjorde att jag fick minimera kampanjtiden och betala mer för att andra skulle jobba.
Ärligt
Valkampanjen är garanterat en av de ärligaste. Den som orkar gå igenom de samlade kvittona kommer att upptäcka bl.a. 4,90 för en tusch att måla slagord på krattor till stränderna och 17,85 för 3 st. "gröna räfsor" som bl.a. levererades till Folkhälsans simstrand på Sottunga. Här finns ALLT.
Ångrar jag något?
Kampanjen var budgeterad för ungefär 7000 euro. Under förra mandatperioden hade jag sparat för denna summa, för jag ville ha jobbet och ville göra en kampanj som övertygade om detta.
På slutrakan kom April med flera idéer, bl.a. det eleganta förslaget att göra en valfilm till YouTube. I efterhand ångrar jag det inte. Det var ett kul grepp som gav nya erfarenheter om hur man bygger kampanj.