lördag 21 september 2019

Brändö Brew

Den 30 november 2018 var en riktigt ruskig dag. Tog m/s Alfågeln till Brändö till en tankesmedja om hur Brändös näringsliv kunde utvecklas.


Vi delades upp i grupper och diskussionen var vild. I min grupp argumenterade jag för att Brändö borde ha ett eget bryggeri som lämpligen kunde heta "Brändö Brew". Flera "hakade på" idén och förslag kom att öns nya dryck kunde bryggas med Lappovatten i gamla skolan. Det spånades på, alla idéer som föreslogs var inte briljanta - men idéer var det ingen brist på! På plats och ställe lovade jag att bli delägare i "Brändö Brew" om det nånsin existerar, (med den brasklappen att ingen jävskonflikt mellan delägarskapet och mina uppdrag får finnas)

Presenterar grupparbete tillsammans med Henrik Åkerberg

Några veckor senare började det hända grejer: Facebook-gruppen Brändö Brew grundades, ett provsmakningstillfälle hölls. För ca 2 veckor sen stod det i gruppen att Brändö Brews produkter kommer att kunna avsmakas på Jurmo under skördefesten. 

Då insåg jag: Bara MÅSTE åka till Jurmo under skördefesten. Så det gjorde jag. 



Köpte förstås med mig 2 flaskor av deras kvass + svagdricka. Skrev förstås också på en intresseanmälan om att bli delägare.  

Också om det skulle visa sig att produkten ännu behöver utvecklas, så tycker jag det är enormt häftigt att "Brändö Brew" nu gått från idé till verklighet och jag är glad över att kunna vara en liten del av den resan.

Om man får önska sig något av framtidens Åland, så är det att vi vågar låta galna idéer frodas. Av några kan det bli nåt riktigt intressant. 

fredag 6 september 2019

Håll fönstret öppet västerut!






Bästa församlade, 

Jag minns en midsommardag från min barndom, då en av våra kulturprofiler höll ett känslostarkt tal efter stångresningen, han sa ungefär ”Det är ju svenskar vi ålänningar är, en del av den svenska stammen!”. Minns hur jag lite skruvade på mig när han sade det. Vi är väl en egen nation?


30 år senare, närmare bestämt den 20 november 2018, läser jag Sveriges riksdags beslut om bastjänstgöring för läkare, citerar direkt:
”regeringen ska säkerställa att utbildningssamarbetet med Åland kan fortsätta och att det blir möjligt för läkare att genomföra sin bastjänstgöring på Åland på likvärdiga villkor som i Sverige och tillkännager detta för regeringen.”


Åland hade blivit en del Sverige! Vilken lättnad jag kände.
Åland och Sverige har i många år haft ett utbildningssamarbete kring AT-läkare. Detta har bl.a. i Läkartidningen beskrivits som en win-win-win-situation: Åland får en rekryteringsbas av svenskspråkiga läkare, Sverige får ytterligare en plats där AT-läkare kan vara och AT-läkarna får tjänstgöra på det näst populäraste stället för AT-tjänstgöring!

2017 hotades detta samarbete, först av yrkeskvalifikationsdirektivet som ironiskt nog hade motsatt syfte. I samråd med socialstyrelsen lyckades vi nå en överenskommelse om att åländsk primärvård och psykiatri i sak motsvarar den svenska. Därefter hotades AT-samarbetet – igen - nu av finsk lagstiftning pga samma direktiv. Efter många möten med dåvarande kollegan Juha Rehula (c) lyckades vi nå en raskt klubbad ändring av Finlands lag. Sen kom då det tredje ”hotet”: En nationellt avgränsad bastjänstgöring. Genom mycket och många diskussioner med Sveriges riksdagsledamöter lyckades vi undanröja också detta hinder. 

Vi från Ålands landskapsregering vill betona att fönstret västerut ska vara öppet! I hela Norden kan vi idag se tecken på något som kunde benämnas ”välfärdsprotektionism”. Den tar sig uttryck i att alla länder i hela Norden tror att just DERAS system är oöverträffbart. Det är det förstås inte, tvärtom har vi väldigt mycket att lära av varandra just eftersom våra system i grunden är så lika. Låt oss inte bygga nya murar i Norden! 

Nyligen uppdaterades det s.k. Arjeplogavtalet, vars uttalade målsättning är att förenkla rörligheten för all hälso- och sjukvårdspersonal i vårt Norden. Åland gjorde ett mycket positivt uttalande kring avtalets ikraftträdande:  
"För landskapet Åland är det av yttersta vikt att den nordiska arbetsmarknaden för hälso- och sjukvårdspersonal och veterinärer fungerar smidigt och rättssäkert. Det är därför viktigt att nationellt tillförsäkra att tillräckliga resurser reserveras för handläggning av erkännanden i enlighet med yrkeskvalifikationsdirektivet och ifrågavarande överenskommelse."

Det ska fortsättningsvis vara lätt att röra sig över nordiska nationsgränser, det vinner vi alla på! Och det är inget vi kan ta för givet, den nordiska rörelsefriheten måste återerövras - varje dag. 
Åland ska förstås vara en intressant plats för både AT- och ST-tjänstgöring. 70/% av ålänningarna studerar idag i Sverige och vill gärna kunna göra en del av sin utbildning ”på hemorten”.
Vi sätter därför stort värde på samarbetet med Sverige, vi från åländsk sida vill värna och utveckla det, eftersom tillgång på svenska läkare är en överlevnadsfråga för oss.
Vi är därför mycket glada över att se er, Sveriges Seniora läkare på plats på Åland idag. Hoppas ni får en utmärkt vistelse.
Tack för ordet.