onsdag 17 december 2008

Inte acceptabelt

Jag läser om åländska cancerpatienter som nu måste betala 5000 € ur sin egen ficka för att kunna få två veckors behandling:

Flygbolaget Turku Air har tidigare själv lagt ut pengar och sedan sökt pengarna från FPA. Nu går det inte längre, eftersom alla patienter inte lämnat in de reseintyg som behövs för att Turku Air ska kunna få pengarna från FPA. Då ska alltså de åländska cancerpatienterna själva betala resorna (5000 € för två veckors strålbehandling i Åbo), ansöka medel från FPA och vänta sju veckor på beslut.

En del undrar varför inte patienterna kan övernatta i Åbo. Det skulle säkert en del göra, om det inte vore så att FPA endast ersätter 21,80 € per natt. Man undrar: var någonstans i Åbo som man kan övernatta till det priset? FPA ersätter alltså flygresor för 370 euro, men inte övernattning på behandlingsorten - vilket är nog så snurrigt med tanke på åländska förhållanden. Om FPA fick folk att övernatta för ca 50-70 euro per dygn skulle de ju själva spara 1500 € i veckan per patient.

Den här situationen är inte acceptabel. Vi kan inte ha en situation där det börjar bli lockande att avstå från hela behandlingen, av ekonomiska skäl. Den som kan göra någonting åt saken är landskapsregeringen, ÅHS och FPA på Åland. Och snabba åtgärder behövs.

Inga kommentarer: