Talman,
Det lagförslag vi har framför oss idag berör en detalj, om
än en viktig sådan. Det handlar i sak om att det inte längre ska krävas två års
heltidsarbete med servering, för att förvärva yrkesskicklighet som ansvarig
föreståndare, utan tre månader. Jag vill kort redogöra för de överväganden som
ligger till grund för förslaget:
Ett av de uttryckliga målen i vårt gemensamma
regeringsprogram är ”enklare regler för medborgare och företag”. Enklare regler
har också orsaken till varför erfarenhetskravet togs bort i Finland. (Det som
har bedömts ha betydelse är däremot ett kompetensintyg över kännedom om alkohollagstiftningen,
i folkmun benämnt ”alkohålpappren”.) Serveringsbranschen är idag hårt styrd och
tillsynade. Inte heller i Sverige förutsätts arbetserfarenhet av ansvarig
föreståndare.
Det finns dom som tycker att vi rätt och slätt kunde ha
samma regelverk som i vår omgivning, men vi har efter nogsamt övervägande ändå
landat i en något strängare reglering än i vår omgivning. Vi föreslår att
kravet på arbetserfarenhet fortsättningsvis skall kvarstå. Det är också mitt
och regeringens förslag. Orsaken är att polisen, ÅMHM och också delar av
näringslivet ser ett värde i kravet på någon arbetserfarenhet för att vara
ansvarig föreståndare. Ett uttryckligt krav på yrkeserfarenhet kan man också
anse att stärker våra möjligheter att nå målsättningarna i det risk- och
missbrukspolitiska programmet.
Den åländska restaurangbranschen skiljer sig från vår
omgivning i och med att den är kraftigt säsongsbetonad och därmed beroende av
de ca 1 miljon turister som årligen färdas över Åland, i synnerhet sommartid.
Det betyder att unga ålänningar som vill jobba inom den åländska
serveringsbranschen och kunna vara ansvariga föreståndare i många fall har 2-3
månader på dig per år att samla erfarenhet.
Det innebär i sin tur att du som studerar utanför Åland och bara jobbar på
sommaren rent matematiskt måste jobba 8 år för dig att komma upp i dagens krav
på 24 månader.
Talman, detta är fullkomligt orimligt och den bedömningen delas av aktörer på fältet, såväl
offentliga som privata. I den dialog vi haft med branschen har det framkommit
att en sommar bedöms som tillräckligt för att förvärva de praktiska färdigheterna
för att vara ansvarig föreståndare (trots att det är 0 somrar i vår omgivning).
Vår bedömning är också att detta kan skapa framtidshopp för den som vill
bedriva restaurangrörelse i skärgården. I Mariehamn kan det ibland vara en
utmaning för restaurangbranschen att hitta en ansvarig föreståndare med 2 års
erfarenhet, men i skärgården kan det mycket väl vara så att den ende som hade 2
år (eller 8 säsonger) på nacken flyttar bort och därmed måste rörelsen upphöra
eller ha en annan lägre rättighetsnivå. Det är inte heller säkert att den ende
som har 2 års erfarenhet är lämpad för uppdraget. Som kuriosa kan nämnas att de
som utexamineras från hotell- och restaurangskolan idag direkt får vara
ansvariga föreståndare, dvs. inget yrkereserfarenhetskrav ställs på dem. Vad vi
vill visa med detta lagförslag är att arbetserfarenhet värderas på Åland och
ska löna sig.
Vi bedömer folkhälsokonsekvenserna som ringa, av några skäl.
På senaste tid har betydande avreglering skett inom den åländska detaljhandeln,
utan att vi kunnat se någon rusning till butikerna. 34% av ålänningarna uppgav i
ÅSUB:s undersökning att de inhandlat alkohol på färjan eller flygplatsen 2-3
gånger under de senaste 12 månaderna. Det förefaller som att ålänningarna inte
ändrat detta beteendemönster.
Det viktigaste skälet till att folkhälsokonsekvenserna
bedöms som ringa är att i den mån förslaget gynnar någon, så är det små, turistiska
företagare i skärgården dvs. små rörelser som är verksamma bara under 2 av
årets månader. I den åländska vardagen
innebär det alltså att möjligen Remmarhamnen på Kumlinge kunde skaffa sig
A-rättigheter, men i Mariehamn knappast någon förändring alls.
Talman, vi hoppas att denna lagändring ska kunna träda i
kraft så snart som möjligt inför turistsäsongen 2018 och vi hoppas därför att
just detta lagförslag kan behandlas i snabb ordning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar