tisdag 28 oktober 2008

Politik & pop

När politik glider in i populärkultur kan det hända spännande saker. Eller vad sägs om rapparen Golden Chyld som gjort en riktigt tuff låt som handlar om något så torrt som att registrera sig som röstare...? Och rösta på Barack Obama, naturligtvis. Här kan du lyssna på låten Registered voter

Visste du att det finns flera personer som bloggar på engelska från Åland? Här har vi till exempel Alieu Khan med sin nystartade gambisk-åländska blogg

Nu blir det körverksamhet för resten av kvällen: körmöte, körsång och körstyrelsemöte. Kör så det ryker!

söndag 26 oktober 2008

Kulturpolitik i Jomala

I torsdags brainstormade Biblioteks- och kulturnämnden i Jomala kring ett nytt kulturpolitiskt program. Åtta medborgare med varierande bakgrund, kön och livserfarenheter gav tjänstemännen sin syn på hur ett kulturpolitiskt program för Jomala skulle kunna se ut. Utmaningen bestod i att tänka så fritt som möjligt - för en stund glömma alla begränsningar som finns inom kommunpolitiken - för att kanske komma fram till helt nya idéer. Samtidigt var nämnden medveten om att vi inte kan ignorera omständigheter som den kommunala budgeten. Kanske det till och med är så att det är när vi stirrar alla begränsningar rakt in i vitögat som de riktigt intressanta idéerna kommer?

Kultur ses ofta som någonting som kostar, men kultur kan också betyda möjligheter. Växtkraft. Ett rikt kulturliv gör kommunen attraktiv att bo i. Kultur kan skapa arbetsplatser, generera inkomster för kommunen, förbättra miljön (t.ex. genom gemensam städtalka) och t.o.m. minska sociala utgifter.

Någonting som vi talade mycket om var bristen på delaktighet i vår kommun. Hur får vi de som bor och flyttar in till Jomala att känna delaktighet? Vad får någon att vandalisera Medeltidshuset? En tänkbar orsak är att man inte känner delaktighet och att de medeltida föremålen helt enkelt inte betyder någonting. Om du däremot har varit med och grävt upp, byggt upp och putsat föremålen - då känner du delaktighet och då är tröskeln högre för att slå sönder.

En fråga som kom fram några gånger var: "Var har vi Jomalas von Knorring"? Ålands näst största kommun, Finström har von Knorring. Ett von Knorring-museum, von Knorring-myter och historier. En orsak att stanna upp i Finström. För mig som Jomalabo är ett tänkbart svar: Julius Sundblom. Du behöver inte vara vän av självständighet för att inse att vi har ett stort namn i kommunen - en av världens mest kända ålänningar och bygdens son - som vi kunde lyfta fram i en vandringsled med tema, ett museum, en berättarkväll eller egentligen vad som helst. Färdigt bakgrundsmaterial finns till exempel i boken "Sällsamheter på Åland". Och detta är inte allt. Vår kommun har egentligen hur mycket som helst att lyfta fram för kommunens gäster och medborgare. Saker som kan göra vår kommun intressant och väcker kulturturisternas intresse.

Jomala är en unik kommun på Åland. Största kommunen till ytan, näst största befolkningen. Flera muséer. Och låt oss inte glömma Ålands största kulturberikare PAF, vars hemort är Jomala. Vi har till och med Böjsarns lada. Vi har alltså alla förutsättningar för att bedriva en aktiv kulturpolitik som berikar kommuninvånarnas och besökarnas liv - och i bästa fall löser några av kommunens dagsaktuella problem.

söndag 19 oktober 2008

En saklig dag

Igår, lördag - var en riktigt social nöjesdag. Hade förmånen att få umgås med min brors familj, mina föräldrar och pratade med mer avlägsna släktingar per telefon. Dagen avslutades med ett 3X ( = 30-någonting ;) - födelsedagskalas.

Idag är det politik för hela slanten. Läste just igenom föregående mötes protokoll från Jomala Biblioteks- och Kulturnämnds möte och planerade kommande möte, den 23 oktober. En punkt kommer att bli särskilt mastig - den om ett kulturpolitiskt program för Jomala. Gäller att se till att den tiden används på ett meningsfullt sätt. Sen kan jag ta itu med FS' miljöpolitiska program och läsa in mig på olika energialternativ... hej & hå!

söndag 5 oktober 2008

Ingen nämnd

I lördagens tidningen Åland kunde man läsa om nämndemännen vid Ålands tingsrätt - en synnerligen informativ artikel. En sak som det hade varit intressant att läsa mer om hade varit de åländska domarnas syn på nämndemannareformen som träder i kraft den 1 januari 2009. Reformen går ut på att spara pengar och minska antalet sammanträden med nämndemannasammansättning i Tingsrätten - men utan att tumma på nämndemännens betydelse. Den här ekvationen går ut på att nämndemännen i framtiden endast kommer att närvara vid behandlingen av allvarligare brott och brott som ur samhällssynpunkt är av "största betydelse".

Det som får mig att undra om den här reformen är riktigt genomtänkt är att nämndemän i framtiden inte kommer att närvara vid t.ex. vårdnadstvister - då blir det i stället en enda domare eller i undantagsfall tre domare som dömer. Det är ett ganska stort ansvar för en enda domare och kan vara svårt att döma utan att ha någon att diskutera domslutet med.

Någonting säger mig att det inte dröjer många år innan det kommer en ny nämndemannareform som utökar nämndemännens verksamhetsområde, kanske lite för mycket denna gång ;)

Hetsigt

Det har varit en rätt hetsig vecka på jobbet, men det hör egentligen till "årsrytmen" - tempot brukar skruvas upp lite så här års. Mycket projekt dras igång, mycket ska slutföras. Utan att den reguljära verksamheten störs.

Då är det skönt att ha en helg utan något som helst program. Förra helgen var jag insyltad i Göteborskören Cantorums gästbesök och samlade in medel för Hungerdagen, nästa helg blir det släktfest. Men den här helgen har det varit riktigt lugnt, med undantag för en bastutalka tillsammans med några kompisar i fredags.

Min brorson Melker har den smärtsamma vägen fått lära sig att allt som flyger är farligt. För ungefär en vecka sedan försökte han greppa en geting som naturligtvis stack honom i handen. Nu skyr lillpojken per automatik allt som flyger: också flugor.

D e int lätt när d e svårt ;)

onsdag 1 oktober 2008

Körsång i höstmörkret

Tyckte du om konserten med Göteborgska Cantorum och Mariehamns Kvartetten? Då kommer du att gilla nästa gästkosert:

Mariehamns Kvartetten sjunger tillsammans med Kyrkslätts manskör lördagen den 11 oktober på Ålands Musikinstitut kl. 19:00.

Inträdet är 10 € / 5 € (studerande)