söndag 26 oktober 2008

Kulturpolitik i Jomala

I torsdags brainstormade Biblioteks- och kulturnämnden i Jomala kring ett nytt kulturpolitiskt program. Åtta medborgare med varierande bakgrund, kön och livserfarenheter gav tjänstemännen sin syn på hur ett kulturpolitiskt program för Jomala skulle kunna se ut. Utmaningen bestod i att tänka så fritt som möjligt - för en stund glömma alla begränsningar som finns inom kommunpolitiken - för att kanske komma fram till helt nya idéer. Samtidigt var nämnden medveten om att vi inte kan ignorera omständigheter som den kommunala budgeten. Kanske det till och med är så att det är när vi stirrar alla begränsningar rakt in i vitögat som de riktigt intressanta idéerna kommer?

Kultur ses ofta som någonting som kostar, men kultur kan också betyda möjligheter. Växtkraft. Ett rikt kulturliv gör kommunen attraktiv att bo i. Kultur kan skapa arbetsplatser, generera inkomster för kommunen, förbättra miljön (t.ex. genom gemensam städtalka) och t.o.m. minska sociala utgifter.

Någonting som vi talade mycket om var bristen på delaktighet i vår kommun. Hur får vi de som bor och flyttar in till Jomala att känna delaktighet? Vad får någon att vandalisera Medeltidshuset? En tänkbar orsak är att man inte känner delaktighet och att de medeltida föremålen helt enkelt inte betyder någonting. Om du däremot har varit med och grävt upp, byggt upp och putsat föremålen - då känner du delaktighet och då är tröskeln högre för att slå sönder.

En fråga som kom fram några gånger var: "Var har vi Jomalas von Knorring"? Ålands näst största kommun, Finström har von Knorring. Ett von Knorring-museum, von Knorring-myter och historier. En orsak att stanna upp i Finström. För mig som Jomalabo är ett tänkbart svar: Julius Sundblom. Du behöver inte vara vän av självständighet för att inse att vi har ett stort namn i kommunen - en av världens mest kända ålänningar och bygdens son - som vi kunde lyfta fram i en vandringsled med tema, ett museum, en berättarkväll eller egentligen vad som helst. Färdigt bakgrundsmaterial finns till exempel i boken "Sällsamheter på Åland". Och detta är inte allt. Vår kommun har egentligen hur mycket som helst att lyfta fram för kommunens gäster och medborgare. Saker som kan göra vår kommun intressant och väcker kulturturisternas intresse.

Jomala är en unik kommun på Åland. Största kommunen till ytan, näst största befolkningen. Flera muséer. Och låt oss inte glömma Ålands största kulturberikare PAF, vars hemort är Jomala. Vi har till och med Böjsarns lada. Vi har alltså alla förutsättningar för att bedriva en aktiv kulturpolitik som berikar kommuninvånarnas och besökarnas liv - och i bästa fall löser några av kommunens dagsaktuella problem.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet och funderat. Musiklivet har varit starkt i Jomala tack vare Göran B och Chris S. Den satsning man gjorde nyligen med skrotkonst kanske ger frukt om några år? Har man provat med skriv- och litteratursmedjor? Du har rätt när du säger att om man tar tillvara barns talanger och låter dem vara med och bygga upp (och gräva ner) så vill de inte förstöra.