lördag 18 mars 2023

Tal om organdonation, Ålands krematorie- och minneslundsförenings möte den 18.3.2023.

Varmt välkomna,

Vem som helst, såväl gammal som ung kan insjukna i en sjukdom där en organtransplantation är enda möjliga behandlingen. Också nyfödda barn kan behöva transplantationer.

I Finland väntar idag 550 personer på ett nytt organ, och det råder ständig brist på organ för transplantation. Varje år avlider - tyvärr -  5–10 procent. 25-50 människor på grund av att man inte lyckades hitta något lämpligt organ i tid.

Transplantationsorganen kommer oftast från hjärndöda donatorer. Organen från en avliden person rädda upp till sex personers liv. Det finns för få organdonatorer. Lyckligtvis kan också friska och myndiga personer donera en njure till anhörig eller närstående.

Enlig finländsk lag är alla idag organdonatorer som inte uttryckligen motsätter sig donation. Detta system brukar kallas för ”opt out” ,det finns också i många andra länder och det har fördelar i form av fler organdonatorer och i form av betydligt mindre byråkrati för läkare och vårdpersonal.  

Två intressanta jämförelseobjekt är länderna Tyskland och Österrike – två länder med liknande kultur och ekonomisk utveckling men där Tyskland fortsätter tillämpa en opt-in-strategi och har en samtyckesprocent på 12%, medan Österrike tillämpar samma grundprincip som Finland, opt-out, och har en samtyckesprocent på 99,98%. För mig som politiker råder det ingen tvekan om vilket grundsystem som är att föredra för att rädda så många liv som möjligt. På Åland tillämpar vi i praktiken det finländska opt-out regelverket och från min horisont sett ser det ut att fungera så bra som det kan. På ÅHS’-sidan finns både god vilja och beredskap för att ta tillvara organ. Själva transplantationen äger dock rum utanför Åland.

Det finns förstås etiska frågeställningar som både läkare och lagstiftare möter. Dessa handlar t.ex. om tillgången på organ – att en hjärndöd patient kan donera organ anses nästan självklart, men hur är det med en hjärtdöd under vissa omständigheter? Den etiskt sätt ”enklaste” frågeställningen handlar om handel med organ, den fördöms av i princip alla internationella organisationer och läkarförbund. Det finns skäl att påminna om den sista delen av ordet organdonation – donation.

Jag vill avsluta dessa inledningsord med att konstatera att organdonation är en livsviktig fråga och jag vill tacka arrangörerna, Ålands krematorie- och minneslundsförening för initiativet och Rauli Lehtinen för hans envishet.

Tack.  

 

 

Inga kommentarer: