fredag 10 mars 2023

Avskaffa arvsskatten


Arvsskatten så som den tillämpas idag upplevs ofta som djupt orättvis. För det första handlar det om att beskatta pengar som redan är beskattade många gånger om. Allt arbete inkomstbeskattas, all vinst beskattas med minst 30%.  Det är t.ex. inte ovanligt att ärva fast egendom, men inga pengar. Då tvingas den som ärver antingen att sälja egendomen eller ta lån för att kunna betala arvsskatten.

Arvsskattens allvarligaste samhällseffekt är dock på familje- och småföretags generationsväxling. Företag lägger ner sin verksamhet, avvecklas och flyttar utomlands på grund av arvsskatten. Nästa finländska regering måste föra en företagsvänlig politik, där avskaffandet av arvsskatt ingår.

I Sverige avskaffade en enhällig riksdag arvs- och gåvoskatten 2004. Svenska regeringen konstaterade då att ”Arvs- och gåvoskatten upplevs inte som rättvis”. Detta var anledningen till att hela riksdagen – från Vänsterpartiet till Moderaterna – ställde sig bakom regeringens förslag att ta bort arvs- och gåvoskatten.

Svenskt näringsliv konstaterade 14 år senare: ”Skatten bidrog med mindre än två promille av de totala skatteintäkterna men var ytterst komplicerad att hantera – både för skattebetalare och myndigheter” och ”Sedan arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatterna avskaffats har Sverige återfått status som stabil hemvist för företagande och ägande.”

Ett avskaffande av arvsskatten sporrar inte bara Finlands BNP, det ger oss också ett rättvisare samhälle. Livsverk kan föras vidare och sporra också nästa generation till entreprenörsskap. Det ger stärker Finlands attraktionskraft, framtidstro, möjligheterna för våra företag att fortsätta utvecklas. Gör också Finland till en stabil hemvist för företagande och ägande.

En röst på kandidat nummer 8 kommer att vara en röst för att avskaffa arvsskatten.

Wille Valve (MSÅ)

Riksdagskandidat

Inga kommentarer: