måndag 6 mars 2023

Rädda Östersjön


I somras upplevde Åland både värme och rikliga algblomningar, vilket gjorde att det på många ställen var omöjligt att simma. Dessa återkommande algblomingar gör att Åland tappar i attraktionskraft, på lång sikt hotar det också turistföretagandet. Våra barn och barnbarn har rätt att få leka i friska vattendrag. Östersjöns vattenkvalitet är en fråga som jag som kommer att prioritera som riksdagsledamot.

Som ordförande för lagtingets delegation i Östersjökonferensen BSPC har det varit viktigt att se till att det i BSPC:s Östersjöresolution varje år funnits ett krav om att alla medlemsstater minskar på sina fosfor- och kväveutsläpp, denna målsättning har sedan blivit bindande för Östersjöstaternas regeringar som måste redovisa vilka åtgärder de vidtagit. I början var lagtingets delegation ensamma om att föreslå minskade fosfor- och kväveutsläpp som mål, på senare tid har vi börjat få stöd också från Tyskland. Finns det en vilja så finns det väg. 

I kommande finländska regeringsprogram måste ingå starka skrivningar om förbättrad vattenkvalitet genom minskning av näringsutsläppen. Dessa måste också följas upp med resurser och åtgärder i budget. En sak som påverkar algblomingen är givetvis värmen:  Vi behöver bromsa klimatförändringarna. Vi som ställer upp på listan ”För Åland” kommer att arbeta för Finland som klimatneutralt samhälle 2035. För att nå målet om klimatneutralt samhälle behöver vi nästa regering bästa möjliga förutsättningar för all fossilfri energiproduktion.

Till sist: Fler miljötoppmöten till Åland, kanske särskilt under den tid som algblomingen är som värst. Att se problemet med egna ögon gör intryck. Åland kommer att få möjligheten att stå värd för hela BSPC-konferensen år 2025 i augusti. Den som blir min efterträdare i Ålands BSPC-delegation får alltså både möjlighet att bli viceordförande för Östersjökonferensen under år 2024 och gott om möjligheter att invotera politiska arbetsgrupper till Åland.  Manegen är nu krattad för att än fler Östersjöparlamentariker ska få insikter i hur det står till med Östersjöns miljö.

Wille Valve (MSÅ) ,

Kandidat i riksdagsvalet

Inga kommentarer: