tisdag 28 februari 2023

Ren energi i riksdagen!


I nästa regeringsprogram kommer att ingå ambitiösa mål för att stegvis göra Finland oberoende av elimport, därefter omvandla Finland till en exportör av ren, fossilfri energi. Detta är en stor möjlighet också för Åland, de vindkraftssatsningar som nu planeras kommer att göra Åland till storexportör av energi. Åland kommer alltså att kunna bidra till att stärka Finlands försörjningsberedskap, uppnå Finlands klimatmål och stärka företagens konkurrenskraft. För att vi ska kunna nå dit finns det några viktiga saker som behöver komma in i nästa regeringsprogram:

·       Fördela mer resurser till Justitieministeriet för att förkorta domstolarnas alltför långa handläggningstider. Medborgarnas besvärsrätt skall tryggas, men handläggningen av besvär måste kunna ske inom rimlig tid, det vinner alla på.

·       Ge energiproduktionen en stabil driftsmiljö genom att avskaffa administrativa överlappningar. Detta behöver knappast någon lagändring, det bör räcka med att ministerierna förtydligar riktlinjer.

·       Påminna om att storskaliga projekt för ren el bör uppmuntras med måttliga skatter och avgifter. Havsbaserade vindkraftsprojekt är kostnadsintensiva på grund av att det finns ett omfattande forskningsbehov.

Elen som produceras är bara råvaran. Av den kan man göra så mycket mer för att förflytta samhället framåt för att nå klimatmålen 2035 i alla sektorer. Gröna energikluster leder till nya företagsetableringar, innovation och arbetstillfällen: Grön tillväxt.

Den åländska energiproduktionen kommer att vara en av mina hjärtefrågor som åländsk riksdagsledamot, vi ska tillsammans skapa bästa möjliga förutsättningar för ren energiproduktion i Finland, så ock på Åland.

Wille Valve (MSÅ)

Riksdagskandidat

Inga kommentarer: