onsdag 15 februari 2023

Företagarna först!

Företagarna är Ålands hjärta, det är företagen som bakar den ”kaka” som det offentliga Åland sen fördelar i form av välfärd. Ett starkt Åland har attraktionskraft, många företagare och låg arbetslöshet. Som riksdagsledamot kommer jag att sätta företagarna i främsta rummet: Vi måste ge åländska företagare fler möjligheter till internationalisering och stärka flygförbindelserna österut. Att få ordning på Finlands statsskuld och se till att det alltid lönar sig att arbeta är två andra viktiga förutsättningar för världens bästa företagarklimat.

En särskilt viktig uppgift är att göra skattegränsen så osynlig som möjligt. Det är i Finlands riksdag & regering som skattegränsen kan förenklas.  Redan 1997 framhöll riksdagens statsutskott att de reformer som skattegränsen för med sig bör genomföras så smidigt som möjligt. Mellan hösten 2021 och våren 2022 lyckades landskapsregeringen genomdriva en del förenklingar i en högnivåarbetsgrupp tillsammans med riksmyndigheterna. Mandattiden för den gruppen gick dock ut i mars 2022. Det är nu av största vikt att vi fortsätter hålla trycket uppe och det är därför riksdagsvalet är viktigt.

Nästa finländska regeringsprogram behöver innehålla skrivningar som förpliktar finansministeriet, tullen och skatteförvaltningen att sätta sig ner runt gemensamt bord med landskapsregeringen för att definiera var problemen finns och vilka lösningarna är. Vi måste arbeta oss tillbaka till det som var det uttryckliga målet: En så smidig skattegräns som möjligt.

Många åländska företag befinner sig just nu i ett svårt läge. De har varken råd eller tid med krångel som hämmar varuutbyte och försäljning. Vi behöver därför jobba bort fler hinder för att göra det möjligt för de åländska företagen att fortsätta växa. För mig som riksdagsledamot är en av de viktigaste uppgifterna att få rätsida på skattegränsen.

Wille Valve ,

Kandidat i riksdagsvalet på listan ”För Åland”

 

Källa: Uppnådda och föreslagna förenklingar vad gäller förtullning och skattegränshandeln, senast uppdaterat 4.4.2022.

https://www.regeringen.ax/nyheter/uppnadda-foreslagna-forenklingar-vad-galler-fortullning-skattegranshandeln

Inga kommentarer: