måndag 20 februari 2023

Gör självstyrelsen stark igen!



Självstyrelsen och ålänningarnas makt att råda över oss själva är bland det värdefullaste vi har. Det är svårt att föreställa sig att vi skulle ha samhällsservice som en egen polis eller ett eget BB utan självstyrelsen. Under pandemin visade självstyrelsen sin styrka, då Åland använde den beslutsmakt som fanns för att göra vardagen så uthärdlig som möjligt för medborgarna. Utan självstyrelsen hade också vår näringspolitik sett mycket annorlunda ut vi hade knappast haft en arbetslöshet på 4% eller så goda kommunikationer som vi har idag.  

Sedan Finlands grundlag antogs 2000 har Ålands lagting tappat beslutsmakt. Några exempel på detta beskrivs i boken Att sätta självstyrelsens gränser av Ida Jansson. Det tydligaste exemplet var då Högsta domstolen ansåg att lagtinget inte kan besluta om kommunal rösträtt, trots att lagtinget uttryckligen bestämmer om kommunala val enligt självstyrelselagen. Detta är i sak fel och kan upplevas som förvirrande för medborgarna. 

 

Att skapa en modern självstyrelselag är viktigt, men lika prioriterat är att täppa till fortsatt behörighetsläckage. Det behövs en precisering av grundlagens första kapitel (statsskickets grunder) som specifikt bör nämna den åländska lagstiftningsmakten, det måste vara tydligt att lagstiftningsmakten är delad – inte delegerad. Denna brist har också noterats av professorn i statsförfattningsrätt Antero Jyränki med anledning av att Finlands EU-medlemsskap fördes in i grundlagen 2011. EU-medlemsskapet innebär, precis som Ålands självstyrelse en inskränkning av grundlagens suveränitetsprincip. Genom självstyrelselagen har ju grundlagsstiftaren rent faktiskt begränsat sina lagstiftningsbefogenheter på Åland.   

 

Genom att lagstiftningsmakten uttryckligen nämns i grundlagens första kapitel blir självstyrelsens gränser skarpare och tydligare för medborgarna. Låt oss täta de läckor vi känner till när vi bygger självstyrelsens nya hus, annars lär det nya huset snabbt se ut som det gamla. 

 

Wille Valve (MSÅ)

Kandidat i riksdagsvalet på listan ”För Åland”

Inga kommentarer: