måndag 3 december 2007

Fredsinstitutet gör ett gott arbete

I en insändare i måndagens Nyan betonar Sveriges generalkonsul Bertil Jobéus Fredsinstitutets seriositet. Under sommaren 2007 förekom en stor mängd kritiska insändare mot Fredsinstitutet, som betonade saker som inte ens hör till institutets egentliga verksamhet. För ett år sedan var jag högskolepraktikant på "Fredis", och jag kan inte annat än hålla med Jobéus.

Fredsinstitutet har under 2007 jobbat hårt. Under Ålandsdagarna i Helsingfors anordnades ett seminarium om den åländska hembygdsrätten, vilket nu också resulterat i en bok - "Den åländska hembygdsrätten". Boken kan beställas från institutet eller läsas i pdf-format på hemsidan.

Utöver detta samarbetar Ålands Fredsinstitut med medborgarorganisationer i Vitryssland, med journalister i Azerbajdzjan och Armenien. Det forskas i internflyktingar (IDP's), säkerhetsfrågor, självbestämmanderätten och miljörätt. Dessutom finns Ålands medlingsbyrå i Fredsinstitutets premisser.

Publikationerna från Ålands Fredinstitut håller generellt en hög kvalitet, både innehållsmässigt och layoutmässigt. Kort och gott: de gör ett förbaskat bra jobb.

Fredsinstitutets tak rymmer otroliga mängder kunnande och det vore en stor förlust för Åland om detta sjabblades bort.

Inga kommentarer: