lördag 23 februari 2008

Filmtips: Goodbye Bafana

Kan varmt rekommendera filmen "Goodbye Bafana", som handlar om Nelson Mandelas fångvaktare. Mycket bra film som skildrar mekanismerna i ett nästan totalitärt samhälle och de svåra val som människorna där ställs inför.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte riktigt om man kan säga att människor i totalitära regimer ställs inför "val". Dessa "val" består oftast av gör som vi säger eller åk i fängelse/dö/förlora all din egendom. Ungefär som jag har ett val att bidra till den offentliga välfärden eller åka i fängelse, eller rånoffret har ett val mellan pengarna eller livet.

Wille sa...

Tjänare!
I filmen hade fångvaktaren ett slags "val" mellan att antingen vara en bra fångvaktare, se till att karriären rullar på och ordna med god utbildning till sina barn ELLER att tillåta hans medmänsklighet och sympatier för Mandela att tittade fram. I början av filmen var det två rätt tydliga alternativ, men mot slutet började det grumlas, eftersom det plötsligt låg i arbetsgivarens intresse att fångvaktaren upprätthöll en god relation till just Mandela. Filmens värde ligger väl just i det här - hur mycket allmän medmänsklighet är man beredd att offra för att t.ex. ens fru och barn ska ha det bra.

Vad beträffar din kommentar om skattebetalande, så hör jag till den grupp av medborgare som relativt glatt betalar skatt - jag ser ju vart pengarna går, till skillnad från vissa andra länder. Men det finns alltid fenomen inom det nuvarande beskattningssystem som jag inte gillar - till exempel det här med att ta 40% skatt för bisyssla.
Sådana saker sporrar en inte direkt till att jobba...

Anonym sa...

Ok, du talar om det valet. Tyvärr är det väl så att de flesta byråkrater väljer sin karriär framför att agera på det sätt som de nog vet är riktigt.

"hör jag till den grupp av medborgare som relativt glatt betalar skatt"

Fast detta spelar ju ingen roll eftersom du inte har något val.

Anonym sa...

Btw, vi diskuterar att träffas live och dricka lite whisky, spela lite poker, prata lite politik inom en snar framtid. Häng gärna på: http://fredrik.ax/archives/772#comment-5156

Wille sa...

Tjänare och tack för inbjudan!
Har lite tajt nu på fredag (pga kommande paneldebatt), men det låter som nåt som kan bli hur intressant som helst om man lyckas uppbåda en tillräckligt "kritisk massa" av exilålänningar...!
Ha kul!