lördag 16 februari 2008

Studerande och värdepapper

Värdepapper är kanske inte en av de första sakerna som man förknippar med studerande. Men även om majoriteten av studerande lever rätt så anspråkslöst, är det inte ovanligt att också mindre bemedlade studerande har lite värdepapper i förvar, som de till exempel har fått som födelsedagsgåva av en välvillig släkting. Dessa ska man akta sig för att sälja, i alla så länge som man är studerande.

Ett praktiskt exempel: Min kompis M studerade ryska i Ryssland under hela förra året. För att betala för studierna räckte inte studiestödet till, så hon sålde sina värdepapper som hon haft sedan barnsben. För några dagar sedan kom beskedet att hela förra årets studiestöd (ca 4.400 €) återkrävs av staten. Det absurda är att summan ungefär motsvarar den summa som hon fick av att sälja sina värdepapper. Verkligt absurt blir det om du råkar vara en studerande med Birka-aktier som tvångsinlöses - då har du inte ens möjlighet att välja om du vill sälja eller inte: du måste, med risk för att förlora ett helt års studiestöd.

Det råder en bred samstämmighet inom fs om att driftiga studerande inte ska straffas för att de arbetar vid sidan av studierna. Det är inte heller skäligt att som studerande straffas extra hårt för att man säljer sin egendom. Har du som åländsk studerande erfarenheter av detta, eller känner du någon som råkat i kläm för att ha sålt sina värdepapper som studerande? Skriv gärna en kommentar om det, eller skicka ett mejl på wvalve[a]gmail.com

Inga kommentarer: