fredag 26 augusti 2011

Krattor till stränderna

Så här stod det i idélådan efter Kickoffen: "Skaffa en kratta till Algrundet och en kratta till stranden vid Lillängen så att föräldrarna kan hålla stranden ren och avlasta Mariehamns stad." Sagt och gjort. Algrundet fick sin kratta igår. Idag fick Småholmastranden och Lillängen varsin kratta märkt "Dags att handla! www.wille.ax"


Det blev en rejäl tankeställare. Testade att kratta ihop lite förruttnade alger, för att se att det funkar rent praktiskt. Gick nog att kratta, men för att flytta det ihopkrattade klägget en bit upp på land behövs skyffel, spade eller grep.


Det är såhär Östersjöns botten ser ut idag: Ruttna alger som blir till svart klägg som blir till lera där inget riktigt kan växa. Det är därför Åland behöver en aktivare och ambitiösare miljöpolitik. Det här är varför vi måste ställa höga krav och vara ett föredöme för andra. Ålands geografiska läge är idealiskt för att stå värd för Östersjötoppmöten. Varför händer inget? Landskapsregeringen har mötesutrymmen, resurserna och kunnandet. Dags att handla!

Vid Lillängens strand satt några killar i 20-årsåldern och hängde när jag kom med krattan. Ena killen sken upp när jag kom och undrade om jag kom från Mariehamns stad för att fixa upp för vintern. Berättade att det är på föräldrarnas begäran som ett resultat av Kickoffen - dom gillade tydligt att det händer något.

4 kommentarer:

Nicke sa...

Krattorna har inte så mycket mera än en sympolisk betydelse, tyvärr. Men det är bra att det gav dej en tankeställare.

Nicke sa...

Bra Wille trots att krattorna har bara en symbolisk betydelse.

Förstår du nu varför man kämpar så hårt för varelsen som är högst uppe i Östersjöns näringskedja.

MVH
Master Nils

Anonym sa...

Jag antar att killarna vid Algrundet sken upp, fattade krattan och krattade alger av hjärtans lust tills stranden var snygg och fin?

hälsar Uffe

Wille sa...

Uffe: Det var alltså vid Lillängen som killarna var. Hade nog en liten krattuppvisning, bar bort en del klägg och diskuterade med dem om var krattan lämpligen kunde stå så att alla behövande ser den :)