onsdag 10 augusti 2011

Ställer upp i lagtingsvalet 2011

Jag ställer upp i lagtingsvalet 2011 för åländska arbetsplatser, för Åland i EU och för Östersjön:

… för åländska arbetsplatser
Åland är och ska vara en dynamisk, intressant och rolig plats att bo på. Landskapet har förutsättningarna att vara ett tillväxt- och innovationscentrum i Östersjön. Åland har idag låg arbetslöshet, men också låg tillväxt. Flera åländska arbetsplatser är känsliga för påverkan utifrån, t.ex. tillgång till färjtrafik och export. Åland behöver en effektiv näringspolitik som motsvarar dagens behov: En näringspolitik som är inriktad på att bibehålla och skapa nya arbeten. Det ska vara lätt att bilda företag och ta patent. Där det finns byråkrati bör landskapet göra den så smidig som möjligt och lotsa företagarna igenom den.

… för Åland i EU
EU har sedan 1995 på många sätt gynnat det åländska näringslivet, bidragit till att skapa åländskt välstånd och arbetsplatser. Men det underskott på inflytande som Åland idag har i EU motsvarar inte våra skyldigheter. Ålands lagting behöver därför arbeta för en egen europaparlamentariker. Det finns dessutom många onödiga gränshinder, hinder som inte har med skattegränsen eller självstyrelsen att göra, utan är utmaningar (som t.ex. Sydtyrolen har) som kan lösas genom att landskapet på ett aktivare sätt arbetar både i EU och i nordiska gränshindersforum.

… och för Östersjön
De flesta är överens om vad som behöver göras för Östersjömiljön och det finns nu fler aktörer än någonsin som arbetar för en bättre miljö. Landskapets miljöpolitik behöver därför vara aktivare och ambitiösare: Åland måste ställa höga krav och vara ett föredöme för andra. Åland kunde oftare stå värd för Östersjömiljömöten och sammanföra centrala Östersjöaktörer. Landskapet kunde i högre grad uppmuntra till ren teknologi, gärna i samarbete med Högskolan på Åland.

1 kommentar:

Video Zeum sa...

Intressanta fakta! Fortsätt blogga!