lördag 1 mars 2008

Politik som absurd teater

Helsingfors studentteater sätter upp en pjäs som heter "fullmäktige" (valtuusto) som enligt recensionen i Hufvudstadsbladet handlar om vad det låter som - de folkvalda, deras påstådda dubbelmoral, snurriga beslut som fattas sent in på småtimmarna och som borde ha beretts bättre. Pjäsen grundar sig på ett äkta protokoll från Helsingfors stads fullmäktigemöte den 12.9.2007.

Även om jag ännu inte haft äran att sitta på absurt långa möten i Jomala kommunfullmäktige, känner jag igen en hel del från tiden som kåraktiv i Åbo. Särskilt ett kårfullmäktigemöte som tog sex timmar i anspråk pga av att alla hade en massa åsikter om verksamhetsplanen (standartext, för övrigt). Höjden av absurditet var när det begärdes omröstning om huruvida ordet "oomkullrunkelig" borde ersättas med det mer korrekta "okränkbar". ("oomkullrunkelig" vann med rösterna 16-15).

De viktigaste ärendena - de som verkligen handlade om intressebevakning för studerande - kom naturligtvis sist på agendan, under punkten "Övrigt". Det är vid såna tillfällen som man börjar fundera på att det är något fel på arbetsprocesserna i det allmännas beslutsfattande. Och politiker är ju bara människor som efter flera timmar av sammanträdande kan börja fundera på vad i €&&€%€ dom gör av sina liv som förtroendevalda.

När politik är som bäst handlar det om att åstadkomma någonting vettigt för det allmännas bästa - när det är som värst kan det ibland se ut som just absurd teater, spelad av fullvuxna människor som tyvärr borde veta bättre...

Inga kommentarer: