torsdag 24 april 2008

Fler kontaktytor behövs

Det finns vissa utmaningar att ta sig an inom Biblioteks- och Kulturverksamheten i Jomala, har jag märkt efter bara 2 månader som Biblioteks- och Kulturnämndens ordförande. Ibland har det verkat som att BK-nämnden och kommungården är i två olika bubblor som aldrig möts och inte riktigt har vana av att samtala med varandra. Under de två första mötena har det inte funnits någon representant från kommunstyrelsen på BK-nämndens möten och ingen ersättare. Det kan handla om att nämndens mötestider är opassliga, eller bara om tillfälligheter - men det handlar egentligen inte om någon enskild person, utan om någonting större.

Här är ett litet exempel: för några veckor sedan ringde kommunstyrelsens representant för att diskutera några frågor som skulle tas upp till behandling i nämnden. En fråga gjorde mig aningen förvånad, nämligen den om att kommunstyrelsen och delar av fullmäktige upplever sig ha "blivit förda bakom ljuset" i samband med att nuvarande kultursekreterartjänsten kom till. Ytterligare förvånad blev jag när jag fick höra några partikamrater till mig säga samma sak. Ett av argumenten när kultursekreterartjänsten kom till var att denne skulle kunna koordinera projekt som t.ex. bondbröllopet. Några människor har tydligen känt sig förda bakom ljuset ända sedan de fått höra att en förening övertog koordineringsarbetet inför bondbröllopet 2008.

Hela denna känsla av att ha blivit förd bakom ljuset hade kunnat undvikas eller kraftigt lindras om det funnits en helt vanlig dialog med någon i nämnden eller ansvariga tjänstemannen. Det är tänkt att kultursekreteraren ska arbeta med projekt som bondbröllopet - men i början av år 2008, när det praktiska arbetet inleddes hade ingen kultursekreterare ännu anställlts. Om det hade funnits en då, så hade denne haft en realistisk chans att sätta sig in i projektet och t.o.m. axla huvudansvaret. Det är inte riktigt lika realistiskt när tjänsteförhållandet formellt inleds först under första halvan av maj. Enligt den ansvariga tjänstemannen deltar kultursekreteraren ändå redan i planeringsarbetet inför årets bondbröllop - inte som huvudansvarig, men för att samla så mycket erfarenhet som möjligt till nästa års bondbröllop.

Men nog om det: vad jag vill understryka är att vår kommun behöver mera dialog. Jag har flera gånger märkt i arbetslivet hur mycket bättre arbetet flyter på när man känner dem som man ska jobba med - när man har träffat någon som man annars bara mejlar med. Då vet man hur de tänker och resonerar. Just nu går för lite för mycket energi åt till missförstånd som kunnat undvikas bara med lite mera dialog. Här har naturligtvis jag ett ansvar som nämndens ordförande - men det är inte tillräckligt: fler kontaktytor behövs.

P.S: Det kommande utbildningstillfället för nämndledamöter är ett mycket bra initiativ från kommunens sida!

Inga kommentarer: