lördag 6 september 2008

Medis för alla

Flera upprörda insändare och mess har skrivits om Medis, Jomalas kommundirektör och vad som är bildande verksamhet och inte. Det är en av höstens intressantaste debatter som sätter fingret rakt på flera ömma punkter inom åländsk politik.

Vi börjar med Jomala: kommunen sade nyligen nej till Medis nya samarbetsavtal och kommundirektören hamnade snabbt i blåsväder pga av ett uttalande om var gränsen riktigt går för meningsfull fritidssysselsättning. Men formellt är det inte hon som fattat beslutet, utan kommunstyrelsen. Orsakerna till kommunstyrelsens beslut är flera: kostnaderna för Medis i Jomala skenat iväg, utan att Jomala kommun har någon som helst möjlighet att påverka kursutbudet i någon riktning. Kommunen fick ett nytt avtal framför sig med kraftig kostnadsökning - take it or leave it. Kommunstyrelsens nej innebär i praktiken att Jomalas gamla avtal med Medis gäller tills vidare, vilket ger Jomalas kommuninvånare en något begränsad rätt att ta kurser på Medis.

I ett större perspektiv är Jomala en kommun med ökande sociala kostnader, driftskostnader, nyombyggt bibliotek, daghemssatsningar och ny brandstation på kommande. Ekonomin är ansträngd, minst sagt. Det här är inte bara fallet i Jomala - med 16 kommuner på Åland kommer det alltid att finnas någon kommun som vill prioritera äldrevården, miljön eller funktionshindrade framom skenande Medis-avgifter.

Så vad ska vi göra med hela Medis?

Medis har idag vuxit till någonting mycket större än det "Medborgarinstitut i Mariehamn" som grundades 1947. Idag är det en institution som, under vinterhalvåret, förser hela landskapet med meningsfull fritidssysselsättning - "i så nära anslutning till hemorten som möjligt" (Landskapslagen om Medborgarinstitut).

Medis är idag mer än utbildning och sysselsättning. Det är enligt många det enda vettiga som finns att göra på Åland under vintern - en neutral plats där man kan umgås med andra likasinnade. Inte bara fortbildning - också parbildning.

Huvudman för Medis är Mariehamn, men i landskapslagen och förordningen om Medis framgår tydligt att den verklige huvudmannen är Ålands landskapsrering som beviljar tillstånd att bedriva Medborgarinstitut och kan återkalla tillståndet om det "skett varaktiga förändringar i utbildningsbehovet eller om institutet inte iakttar de bestämmelser som gäller för institutet". Landskapsregeringen skulle alltså kunna återkalla tillståndet med hänvisning till att det skett varaktiga förändringar i utbildningsbehovet som innebär att dagens samarbetsmodell - med kommunernas frivillighet som grund - fungerar dåligt.

Dagens samarbetsmodell skapar ojämlikhet mellan olika kommuners invånare i landskapet. Att Mediskurserna kostar är i sig inget konstigt, men nog att det kostar olika för en Hammarlänning och en Jomalabo - och att Jomalabor inte får registrera sig för kurser över webben.

Landskapsregeringen bör, helst i samförstånd med Medis, snarast omorganisera verksamheten så att vi kan få ett Medis där alla kommuners invånare bemöts lika. Medis kunde lämpligen sortera under landskapsregeringens utbildningsavdelning, fast med samma människor i ledningen som tidigare.

Avslutningsvis: En av liberalernas mest framträdande valfrågor i valet 2007 var att landskapet skulle överta Medis. Det står fullständigt entydigt skrivet i Liberalernas valprogram (2007) sida 7:

"Medis verksamhet överförs till landskapet och sköts av nuvarande organisation; översyn av innehåll och organisation."

Liberalerna vann valet, blev största parti och bildade landskapsregering med det mindre partiet Åländsk Center. Då borde det väl inte vara en helt orimlig förväntning att Medis faktiskt överförs till landskapet inom denna mandatperiod, eller...?



Mer läsning om Medis:

Landskapsförordning om Medborgarinstitut
Landskapslag om Medborgarinstitut
http://www.mariehamn.aland.fi/medis/
http://www.nordvux.net/download/393/vux_utb_ax.pdf

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du wille...väntar med spänning på om Liberalerna läser detta och inser sina vallöften? Visst borde det bli lite andra tag från Landskapet sida beträffande Medis verksamhet. Tycker Carolina var rätt modig i sin kommentar angående Jomalas ställning till Medis! Bra! Det skapar eftertanke och debatt! Har för mig att medborgarinstitutet till en början skulle bilda de ocivilicerade medborgarna och skapa ordning och struktur i arbetarsamhället. Tiderna förändras och så behovet av Medis... är det kanske dags att revidera verksamhetsmålen en aning?...eller ska vissa grupper i samhället kunna gå på vävning 8 år i rad eller joga 5 år i rad...eller vill vi främja det livslånga läradet och ge rum åt ny deltagare och nya kursutbud...Min åsikt är att Medis stagnerat i sin utveckling och att det är för kostsamt för kommunerna i förhållande till individens vinning.

Wille sa...

Ja, det riktigt intressanta blir nästa gång det är dags att förnya samarbetsavtalet med Medis. De åländska kommunernas ekonomi lär nämligen bara bli krassare som det ser ut nu.