tisdag 9 september 2008

Skarp kommundirektör

Råkade slå på Ålands Radio när Eckerös kommundirektör intervjuas.

(Reportern) - Heter det "på" eller "i" Eckerö?
(Kommundirektören) - Ja jag skulle säga välkommen TILL Eckerö...

Slipat... och finurligt!

6 kommentarer:

Anonym sa...

..eller en genväg ur okunnigheten ;) ?

Wille sa...

Men det riktigt finurliga var att han sen gled över till att berätta om att det ju finns ett gammalt bruk i kommunen att säga "på Eckerö", eftersom det har varit en ö, men att också Eckeröborna själva börjat prata om "i Eckerö" efter att Marsundsbron byggdes.

Anonym sa...

Vi ber storligen att få tacka för den senaste kommentaren. Språkbruk är alltid roligt, och detta hade jag inte hört tidigare. Eckeröborna har ju sedan gammalt även andra ord som man tog dom på... Kan dock inte referera i skrift, inte bra på fonetiken.

Har du någonsin råkat ut för att någon bloggar på din blogg? Det lär ju va populärt nuförtiden!

Wille sa...

Hm, ger du mig en ytterst fin vink om att jag borde blogga oftare - eller har folk på allvar börjat blogga på andras bloggar? ;)

Anonym sa...

Blogg är alltid roligt att kommentera. Dock ser jag fortfarande att det måste finnas ett intresse om jag skriver ett svar. Tydligen har folk börjat använda sig av andras bloggar för att själv börja blogga. Jag tänker inte göra det på din blogg! Att blogga varje dag utan innehåll är det ingen mening med, Fortsätt som du börjat!

Wille sa...

Jomenvisst! En annan åländsk personlighet som brukar komma med kluriga uttalanden är Danne Sundman. Han är liksom Ålands svar på Ilkka Kanerva som (förr) mest var känd för att rada en massa ordbilder på varandra. Det här som språkvetarna brukar kalla "katakres". Det här gav ofta komiska effekter i Kanervas uttalanden, men det ledde också till att hans budskap gick fram hos folk.

Ett exempel: Igår på Radio Åland pratade Danne Sundman sig varm för IT-industrin på Åland. Det lät ungefär så här: "IT-industrin på Åland har nu nått en kritisk massa med över 100 personer anställda, vilket leder till avknoppningar som växer upp och slår ut till blommor som korspollinerar varandra. Sen har vi då bina som bygger bikupor och det är fler bikupor vi behöver på Åland."

Fullkomligt lysande! Dessutom gick det politiska budskapet fram.