söndag 2 augusti 2015

För ett mångkulturellt Åland



Välkomna alla till den här manifestationen för mångfald. På Åland finns idag 28916 ålänningar som talar 64 olika språk. Det kan man kalla ett mångkulturellt samhälle. Trots det kan vi inte ta det flerkulturella samhället för givet. Under veckan som gått har det blivit tydligt att det finns politiska krafter – i riksdagen och regeringspartier – som säger sig kämpa kämpa MOT det flerkulturella samhället och FÖR ett land med en befolkning och en kultur. För den som kan sin europeiska historia låter detta verklighetsfrämmande.

Åland har haft folkvandringar från alla håll. Hela det välstånd vi har idag bygger på att vi inte varit rädda för att segla ut i världen och hämta hem nya idéer till Åland och, ibland exportera dom. På Åland ser vi kanske tydligare än på andra håll, det mångkulturella samhällets inneboende kraft. Hela självstyrelsen bygger ju på tanken att flera kulturer kan inrymmas i samma lans. Ett Åland med en enda kultur vore tråkigare, fattigare och mindre.

Vi har alla en dröm om ett samhälle där mångfald, pluralism och allas lika värde är viktigt och där alla respekteras som den man är. Så gör vi också här på Åland. Här står vi samlade från alla lagtingets partier för att med en röst säga: Åland är och ska vara ett mångkulturellt samhälle där alla respekteras och välkomnas! Och alla ni är här idag för att visa ert stöd.

Vi är alla olika och det är vår styrka.


Annika Hambrudd ( c )
Joel Widengren (Åf)
Katrin Sjögren (Lib)
Wille Valve (MSÅ)
Camilla Gunell (s)

Inga kommentarer: