lördag 22 augusti 2015

Lärdomar från en strandstädning

Städningen av Dalkarby träsks östra strand är fullbordad! Det blev 2 sopsäckar skräp. Dessutom lärorikt. Första lärdomen är att Jomala är en rätt schysst kommun när det kommer till städtalka. Varför?

* På fastlandet har det i år varit en het debatt om städtalka där vissa myndigheter har krävt att alla som vill ordna städtalka måste genomgå en kurs i trafiksäkerhet på 200 euro. Något sådant har vi inte på Åland, inte heller i Jomala kommun. 
* Kommunen ordnade omgående med sopsäckar och gav löfte om att de tar hand om soporna, på samma sätt som när byalag ordnar städtalka. Schysst!

En schysst kommun

Fakta: Dalkarby träsk är drickvattentäkt för 75 % av Ålands befolkning. Ditt dricksvatten kommer härifrån!

En av alla "brandgropar"

Den största ansamlingen skräp fanns på ett ställe som vi kan kalla "ungdomarnas inofficiella picnicplats". Har du nånsin undrat vart ungdomarna i Prestgårdenby stack då Jickens kiosk stängde? Hit. Du känner igen den på att det finns "brandgropar" över allt, både i marken och i klipporna. 

Före

Efter

Den här platsen ligger strax väster om vandringsleden, vid det första berget. Här fanns stora mängder sopor: engångsgrill, tuggummi, marshmallows överallt, sprängda sprayflaskor, glassplitter, fimpar och snusprillor. Skräp överallt. Stället är dessutom en "inofficiell simstrand" för ungdomarna i byn.

Härifrån brukar byns ungdomar hoppa

Från denna "inofficiella badklippa" har ungdomar i generationer hoppat i. Även jag. Minns då jag som tonåring dök från en av klipporna och kände hur det liksom skrapade till i magen. Det var en klippa som rev upp ett litet, litet sår på magen. Det hade kunnat gå värre. 

Eftersom stranden är just "inofficiell" har ingen nånsin dykt och kollat att det är OK att hoppa från klipporna. För några år sedan hade någon driftig person baxat en betongbänk från Mariehamns stad upp på klippan. Ligger den på botten idag, under "hoppklippan"? Ingen vet. Eftersom jag vet att några av ungdomarna kommer att läsa det här inlägget min hälsning: städa gärna upp efter er! Också jag har en gång varit på dessa klippor men - tro det eller ej - det hände att vi städade upp efter oss.

Dagens konstigaste fynd

Jättekonstigt!

Lite längre fram på vandringsleden hittade jag dagens märkligaste fynd: Den här gigantiska järnburken! Vad är det? Ingen aning! Det sägs att ryssarna år 1918 fick väldigt väldigt bråttom att utrymma Dalkarby och att man då dumpade enorma mängder krut, minor och granater norr i träsket - precis bredvid Prästgården. Är detta en av dom grejorna som börjat flyta upp? 

Sannolikt är sanningen tristare än så. Bredvid denna absurda kanister låg nämligen en massa andra sopor. Såg ut som någons privata soptipp. Allt utom "kanistern" är uppstädat. Har dock berättat om den till killarna på vattenverket, som skulle ta en titt på det. 

Tack alla som bidragit till städningen och särskilt varmt tack till alla som städat sin egen strand och sänt in bilder på det! Du kan också posta bilden på Wille politiker.








Inga kommentarer: