fredag 14 augusti 2015

För renare stränder!


Går det att vara pappaledig och bedriva lite gerillamarknadsföring, sådär i förbifarten? JA! Kvällarna, efter att barnen har somnat är som gjorda för att skruva ihop krattor med politiska budskap. 

Krattor produceras

Ett som är säkert på sommaren är att barnen villtill en strand. Då kan man ha lite krattor färdigt i bilen. Om man varierar sig lite och testar nya stränder får man både ombyte och fler krattor till fler stränder.  Billigt, miljövänligt och tar inte mycket tid. 

För renare stränder!


Krattorna kan du hitta åtminstone på:
  • Småholma badstrand, Jomala
  • Solbergets badstrand, Jomala
  • Nabben, Mariehamn
  • Algrundets simstrand, Mariehamn
  • Lillängens simstrand, Mariehamn

...och på en och annan hemlig simstrand, givetvis ;) 


Småholma badstrand, Möckelö. Bilden tagen av min dotter.

Hela idén är att småbarnsfamiljer ska kunna kratta bort onödiga alger för att barnen ska få simma. Inga onödiga alger! Varje år sedan 2011 har jag kört ut krattor, hämtat hem dem till vintern och kollat de är OK. På vissa stränder har krattorna varit hållbara och kunnat återanvändas, på andra har dom varit mera kortlivade. 


Nabben, omklädningsbåset 


Budskapet är förstås att arbetet för ett hållbart Åland 2051 är jätteviktigt och har betydelse för hur våra stränder ser ut. Men budskapet är också att jag är beredd att fortsätta arbeta långsiktigt.

Algrundet, omklädningsbåset


Sen 2011 har jag kunnat se att några av stränderna är i bättre skick, men särskilt en simstrand verkar gå åt det sämre hållet. 


Solbergets badplats, Jomala

Några småbarnsfamiljer har varit nöjda och hört av sig. Också förslag på produktutveckling har inkommit, bland annat ett förslag om att det också borde finnas en grep för att bära bort de uppsamlade högarna. Här kan du höra av dig om krattorna.

Låt oss jobba för renare stränder!

Inga kommentarer: